Гарбине Мугуруса срази американката Винъс Уилямс със 7:5, 6:0 и за първи път в своята кариера триумфира с титлата на „Уимбълдън”. 37-годишната американка бе поставена под №10 в основната схема и се опълчи на испанката само в първия сет, преследвайки шести трофей в този турнир от Големия шлем, но в крайна сметка взе само пет гейма. Във втория сет Мугуруса тотално смачка по-голямата от сестрите Уилямс и след 6:0 спечели титлата в най-престижния турнир на трева.

23-годишната испанка правеше много грешки в първия сет. В шестия гейм Уилямс стигна до първата точка за пробив, но испанката я отрази и взе подаването си, изравнявайки резултата за 3:3. В следващия гейм американката направи 3 двойни грешки, но успя да спечели подаването си. В десетия гейм Винъс Уилямс поведе с 40:15 и имаше два сетбола, но пропусна да ги реализира. Мугуруса взе гейма на свой сервис, а след това направи и пробив, за да поведе с 6:5. След това испанката поведе с 40:15 на свое подаване и реализира втория си сетбол, за да спечели частта със 7:5.

Мугуруса проби Уилямс още в първия гейм на втория сет след петата двойна грешка на американката, а след това го затвърди. 37-годишната американка рухна тотално и до края на срещата не успя да спечели нито един гейм.

Това бе втора победа за испанката от пет сблъсъка срещу Винъс Уилямс, която надви за първи път тази година на турнира на клей в италианската столица Рим. Преди това 37-годишната американка имаше три успеха срещу Мугуруса, но не успя отново да я победи и да стане най-възрастната шампионка на „Уимбълдън”, където игра първи финал от 2009 година насам. По-голямата от сестрите Уилямс спори за титлата и на Откритото първенство на Австралия през януари, където отстъпи на сестра си. За последно Винъс игра два финала в турнири от Големия шлем в един сезон през 2003 година.

Мугуруса грабна титлата при едва втория си финал на „Уимбълдън”, след като през 2015 година бе отстъпила на Серина Уилямс. Любопитен факт е, че отново испанка побеждава 37-годишна съперничка на финал на този турнир. Това направи настоящата треньорка на Мугуруса - Кончита Мартинес, която надви Мартина Навратилова през 1994 година.

За титлата Мугуруса взема 2,2 милиона паунда от наградния фонд и 2000 точки за световната ранглиста. Винъс Уилямс прибира 1,1 милиона паунда и 1300 точки.

ГАРБИНЕ МУГУРУСА – ВИНЪС УИЛЯМС 7:5, 6:0

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ МЪЖЕТЕ 
РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ ЖЕНИТЕ