Шотландският тенисист Анди Мъри спечели турнира в Ротердам, побеждавайки на финала Рафаел Надал с 2:1 сета - 6:3, 4:6, 6:0.

Испанецът, който е №1 в света, на 1/4-финалите се изпоти здраво срещу българския талант Григор Димитров.

Днес обаче серията на Надал от 11 поредни победи бе спряна от Мъри, който спечели 10-ата титла в кариерата си.

Мъри направи общо седем пробира в мача си с Надал и спечели за 1 час и 51 минути. За успеха си той ще получи 277 000 евро от наградния фонд. И двамата тенисисти се оплакаха от контузии след срещата.

Мъри, който миналия месец победи и на турнира в Катар, имаше проблеми с глезена, докато Надал поиска медицинска помощ три пъти във втория сет заради болки в дясното коляно, но реши да продължи мача.

Любопитното е, че в този мач и Мъри и Надал допуснаха по четири поредни пробива. Шампионът от Откритото първенство на Австралия Надал не успя да спечели 33-та титла на сингъл в кариерата си.

Мъри, който завърши с 11 аса, направи пробив в шестия гейм на първия сет, който спечели с 6:3, но загуби втория. В решителния трети сет Надал не успя да спечели нито един гейм. Така Анди Мъри стана първият британец с титла в Ротердам. Преди това неговият сънародник Тим Хенман загуби три финала - през 1999, 2000 и 2002 г. /БЛИЦ