Феновете отново са на крака. Хуан Мартин дел Потро отново предизвика истински фурор с феноменалния си обрат срещу австриеца Доминик Тийм и ще срещне Роджър Федерер на 1/4-финалите на US Open.

Носът му беше огнено червен, а очите като стъкла. Хуан Мартин дел Потро не изглеждаше като герой, когато седеше в пълната зала за пресконференции и както обикновено с тих глас се опитва да обясни, защо феновете на тениса толкова го обичат. „Не знам въобще“, промълви достигналият 1/4-финалите на Откритото първенство на САЩ тенисист и допълни: „Те обичат едно момче, което никога не се предава“. Така както Дел Потро часове по-рано. Когато всичко бе приключило след драма в пет сета, аржентинецът стоеше на корта „Грандстенд“, гледаше с благодарност към небето и се прекръсти. Два мачбола отрази той срещу поставения под №6 Доминик Тийм и навакса изоставане от два сета, за да спечели след 1:6, 2:6, 6:1, 7:6(1), 6:4.

Арената с близо 8500 зрители остана пълна след триумфа на любимеца на публиката и всички го аплодираха на крака. Настроението бе като на футболен мач, сякаш „гаучоси“ със светлосини-бели екипи пееха „Делпо, Делпо“. „Това беше един от най-епичните мачове в моята кариера и това е моят любим турнир“, сподели на корта световният №28 след успеха си.

В последните дни Дел Потро имаше настинка с висока температура. След втория сет срещу Тийм аржентинецът дори искал да се предаде: „Аз обаче продължих да се боря за страхотната публика. Щеше да е красиво, ако сега вече бях спечелил трофея“, призна след срещата аржентинецът. Така както през 2009 година, когато той триумфира на US Open и печели единствената титла в кариерата си от турнир от Големия шлем. Тогава на финала Дел Потро победи Роджър Федерер, когото ще срещне на 1/4-финала в сряда. „Чест е да мога да изляза срещу най-великия играч в историята“, сподели 28-годишният аржентинец за предстоящия сблъсък с швейцарската легенда.

Високият 1,98 метра великан със замечтан поглед обаче знае също, че успехът преди девет години имаше последствия за неговия живот. „Делпо“ не се справи със славата, след като бе посрещнат в лудата си по спорта родина като народен герой. Той се затвори вътре в себе си, защото страдаше от депресия. Към това се добавиха и три контузии на китката. Един дяволски кръг, който разклати „Кулата от Тандил“. „Имах тъжни, тъмни дни“, спомня си Дел Потро.

Бившият №4 в световната ранглиста пропада в класацията на АТП (Асоциация на професионалните тенисисти) и след дълго отсъствие се завръща на корта през февруари 2016 година под №1045. Любовта на феновете му повлиява като балсам. Когато „Делпо“ губи от британеца Анди Мъри финала на олимпийския турнир в Рио миналото лято, е признат като победител на сърцата на феновете.

Неговата обичливост не учудва никого. Когато неговият противник Николас Алмагро трябва да се предаде през юни на „Ролан Гарос“ заради контузия, аржентинецът сяда до испанеца на пейката и го утешава в продължение на няколко минути. Дори Роджър Федерер подхожда с респект към героя от Купа Дейвис през 2016 година. „Той е възпитано момче. Чудесно е отново да го видя в Тура“, споделя рекордьорът с 19 титли от Големия шлем.

По материал на SID
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ И СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ НА US OPEN
РЕЗУЛТАТИ И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ НА US OPEN