Родените в САЩ български тенис таланти Александър Донски и Александър Лазаров дадоха пред БЛИЦ първото си интервю за 2019 година. Двете млади звезди разкриха пред най-четената електронна медия прелюбопитни подробности за развитието си и казаха откровено мнението си за критиките към Григор Димитров.

Донски и Лазаров излизат като съотборници на двойки на държавното първенство, което започва в събота в зала "София". 

Талантите взеха отношение и за ATP турнира в София, на който има голям шанс да участват, ако спечелят титлата на двойки на държавното първенство или достигнат на финал на сингъл.

Ето какво казаха Алекс Лазаров и Алекс Донски пред топрепортера Пламен Славов:

- Каква беше равносметката от представянето ви през 2018 година? 
- Донски:
Най-големият ми успех през 2018-а беше спечелената титла на държавното първенство за мъже на закрито (б.р. - на финала Донски победи Александър Лазаров с 3:6, 6:4, 6:4). След това изиграх много силен мач с Клижан на София Оупън. На турнира играх и на двойки с Александър Лазов, като направихме силен мач срещу двама много добри играчи. Останалото от годината беше участието ми по фючърс турнири, опитвайки да си подобря класирането в международната ранглиста, предимно в чужбина. Тренирам във Франция - при Патрик Муратоглу. Като цяло най-доброто миналата година беше държавното първенство - титлата, която спечелих след постигнати четири победи, както и финалът на двойки, който загубихме. Натрупах опит. Срещата ми с Клижан на София Оупън беше много интересна, защото се изправих срещу доказан играч. Отвори ми малко очите, да видя, че още трябва да работя. 
Лазаров: Моята година беше много интересна. В началото на 2018-а и аз играх на държавното, Алекс ме би на 1/4-финала. Игра най-добре от всички, заслужено спечели турнира и правото да играе в София Оупън. Аз играх квалификации за турнира в "Арена Армеец", успях да взема първия сет, бях близо да спечеля срещу 136-ия в света, получи се доста добър мач. Надявам се в бъдеще най-накрая да постигна победа на София Оупън. След това изиграх доста турнири във Франция и Германия за пари, което ми беше доста важно. А и трупам опит. Пътувах сам навсякъде. Баща ми е бивш тенисист, той ме тренира, откакто играя тенис. Имам по-малък брат, с който също се занимава. Тази година ми сае наложи да пътувам сам по турнирите. Това ми помогна много, защото когато няма кой да ти помага, трябва да се оправяш сам и да обръщаш внимание на неща, на които досега не си обръщал. Това беше много ценно за мен. След това спечелих и втората си титла от сериите "фючърс" - в Грузия, след което станах държавен шампион на открито за мъже. Завърших годината в Доха с един полуфинал на може би най-силните фючърси, на които сме играли. Алекс също беше с мен там. В Тайланд също беше много интересно. Досега не бях ходил там, видяхме една нова култура. И двамата се изкефихме. Като цяло добра година беше, надявам се 2019-а да е още по-добра. 

- Какви са целите ви за 2019 година? 
Лазаров:
Да съм най-вече здрав и спокоен, защото човек като е спокоен може да покаже целия си потенциал. Конкретни цели не съм си поставил, защото всяка седмица почти имам турнир. Ако не спечелиш, падаш надолу всяка една седмица. Програмата засега ми е предстоящото държавно първенство. Ако не играя на София Оупън, ще се насоча към Хърватия. Там има няколко фючърса поред.  
Донски: Предстои държавното първенство на закрито, след което евентуално София Оупън. И може би ще отида пак във Франция да тренирам няколко седмици при Муратоглу, след което отново ще се включа във фючърси. Най-важното е да съм здрав и да продължавам да се подобрявам физически и тактически, добивайки опит по международните турнири. 

- Играхте вече в квалификациите на София Оупън, трудно ли се стига до основната схема и реално имате ли шанс да участвате тази година? 
Лазаров:
За да участваме, трябва да покажем с резултати на други турнири, че сме заслужили. За да играеш в турнир от такъв ранг като София Оупън, трябва да имаш много по-висок ранкинг в световната ранглиста от това, което имаме ние. Организаторите решават, в зависимост от това какви резултати сме показали. Миналата година Алекс Донски стана държавен шампион и това му осигури участие в София Оупън. По-миналата година аз спечелих фючърс и играх в основната схема. Всяка година трябва да доказваме, че мястото ни е там. В бъдеще се надявам и двамата да бъдем способни да играем с наш ранкинг, а не с помощта на организаторите. Сега, например, ако на стартиращото на 19 януари държавното първенство в зала играем един срещу друг на финала, и двамата ще си осигурим участие в квалификациите в София Оупън. Ще играем и на двойки. Надявам се да се представим добре, играхме доста турнири заедно. Доста добре се разбираме. Силно се надявам и да спечелим титлата на двойки на държавното първенство.  
Донски: Да, натрупахме опит на двойки. Играем доста агресивно, имаме много хубави сервиси, доста хубави удари, което ни помогна да се представим добре. В Доха играхме срещу доста силни съперници на 1/4-финал - двама португалци, единият беше от топ 100 на двойки. Бяхме само на точка да вземем сета, беше много тежък мач. А те след това спечелиха турнира. 

- Трудно ли беше приспособяването към условията в Доха? 
Лазаров
: Домакините бяха доста привилигировани. Не само като условия, но и като съдии и отсъждания, особено на неговите мачове. Той загуби в последния кръг от квалификациите след мачбол. Имаше близки отсъждания, които не бяха справедливи, но се случва това нещо и трябва да се бориш.  

- Често ли се случва да ви режат съдиите? 
Донски: В ITF турнирите се случва, свикнал съм с тези неща. 

- Избухвал ли си срещу съдии? В подобен момент как си сдържаш нервите? 
Донски:
Избухвам от време на време, но се опитвам да съм спокоен, защото аз нямам контрол. Ако той реши да ме прецака, нищо не мога да направя. Трябва да съм съсредоточен и да гледам играта. 
Лазаров: И аз съм имал много подобни случки. Когато в чужбина играеш срещу представител на домакините, е много трудно. Подкрепя го не само публиката, а и съдията. Има го това нещо. Както Алекс каза - ако си спокоен и съсредоточен, тези неща ги игнорираш, защото може да има само негативен ефект. 

- Постоянно пътувате за турнирите, засичате ли Григор Димитров, виждате ли се с него? 
Лазаров:
Преди две години се видях с него. Цяла седмица тренирахме заедно преди София Оупън - всеки ден преди и след негов мач. Останах с много добро впечатление, защото ме прие доста навътре. Тренирахме всеки ден и се разбирахме доста добре. Беше много ценно за мен това нещо. 

- Как ще коментирате критиките по негов адрес, че е надменен и не брои българите за живи? 
Лазаров:
Аз съм много емоционален и когато слушам критики под формата на това, че не бил българин, не тренирал в България, не обръщал внимание на другите, не оценявал подкрепата на феновете, много се натъжавам, защото за мен най-големият пример, че Григор играе за България е, че когато играе, до името му е българското знаме. Когато си в чужбина, всеки го познава и когато чуеш България - чуваш Григор Димитров, Христо Стоичков, Йордан Йовчев, чуваш велики имена в спорта, а не от политиката. Аз съм много негативно настроен към хората, които го критикуват, защото не виждам смисъл. А и много от тези хора не знаят как стоят нещата, а в същото време критикуват. В последните две години не съм засичал Григор, тъй като той играе на много по-силни турнири. Радвам му се на успехите и му желая само доброто. Той ни представлява, кара ни да се чувстваме горди, че играем тенис. Аз лично, когато Григор има успехи, се мотивирам да имам и аз. 
Донски: Подкрепям мнението на Алекс Лазаров. Много искам да се запозная с Григор Димитров. Все още не съм се засичал с него. 

- Очакваме Новак Джокович в България за София Оупън. Ако имате възможност да останете 10 минути насаме с него, какво бихте го попитали? 
Донски
: За съвети за развитието - как може по най-ефективния начин да достигнем до високите нива. 
Лазаров: Бих го питал най-вече как успя да се върне по такъв начин след контузията, след лошата 2018 година, защото всеки има трудни моменти и изпада в дупка от време на време. Но само големите шампиони успяват да се измъкнат от нея. Искам просто да разбера психически какво му минава през главата, как се подготвя и какви очаквания има след лош сезон. Много неща бих го попитал, ако имаме 10 минути да се видим насаме. Дори 10 минути няма да стигнат. 

- Коментарът ви за отказа на Анди Мъри? 
Донски
: От малки го гледаме по телевизията. Той е един от доказаните играчи. Тъжно е, че трябва да се откаже заради контузиите в кръста. Мъри е един от моите идоли, тъжно е. 
Лазаров: Даже разбрах, че може и да не стигне до "Уимбълдън". Гледах пресконференцията му. Аустрелиън Оупън може да му е последния турнир. Доста емоционално го приех, гледал съм го на доста турнири. Имал съм възможността и на живо, когато играх US Opеn, да го наблюдавам как играе и тренира. Винаги е криво, когато видиш такъв голям човек да напуска корта, и то по такъв начин, защото не зависи от него. Контузиите го принуждават да спре да играе.  

- Освен на Мъри, на кои други тенисисти се възхищавахте като по-малки? 
Лазаров
: На Джокович, защото идва от малка страна, започнал е без почти никакви възможности да тренира и да играе. Абсолютно всичко, което е постигнал, го е постигнал заради сърцето си и любовта му към спорта. Защото, ако не обичаш това, което правиш - няма никакъв смисъл. Начинът, по който се бори, ми харесва. 
Донски: И аз се възхищавам на Джокович. Той има желязна психика. 

- Къде се подготвяте за държавното първенство и каква е нагласата ви? 
Лазаров
: Тренираме в зала "София" - там ще се проведе държавното първенство. Условията са добри. Тренираме доста, засега нещата са добре. 

- БФТенис как помага за развитието ви? 
Донски
: Помага, колкото може.  
Лазаров: Надявам се в бъдеще да помага повече. За момента правят това, на което са способни.  

- Анди Мъри се оттегля след над 60 милиона от наградни фондове. Вие виждате ли се близо до това число, когато сте в разцвета на кариерата ви? 
Донски
: Аз не гледам числото, а играта. Ако играеш добре, сумата автоматично ще се увеличава.  
Лазаров: Състезателите като Мъри отдавна не играят за пари, защото те са презадоволени. Постигнали са почти всичко, което може да се постигне в тениса. Самият факт, че със сълзи на очи емоционално обявява, че повече не може да се състезава, означава, че той иска да продължи заради самия спорт. Защото тениса му доставя удоволствие. Със сигурност подобни суми са голям комфорт. На това ниво, на което сме в момента, не изкарваме една хилядна от това, което те печелят. 

- В какво бихте инвестирали първия милион, спечелен от тениса? 
Лазаров
: В брат ми, който също е тенисист и има огромно желание да играе - Джордж Лазаров, на 13 години е. На последния си турнир в Сърбия игра полуфинал. На път е да влезе в топ 100 на Европа до 14 години. Една от целите ми за тази година е да успея да му помогна да отиде да тренира в чужбина и да се развива. От първия милион, бих отделил голяма сума за брат ми и за майка ми и баща ми, които са си дали всичко, за да играя тенис. 
Донски: Финансово е много трудно в тениса. Аз от Канада се върнах в България. Пет години бях там, канадската федерация нищо не ми е дала. Нищо не съм получил. И когато дойдох тук, Българската федерация по тенис ми помогна. Използвам случая да благодаря на министър Красен Кралев, на директора на тенис федерацията Стефан Цветков и капитана Тодор Енев. Тенисът е много скъп спорт и подкрепата на държавата е изключително важна. А иначе, ако трябва да отговоря на въпроса ви какво бих направил с първия спечелен милион - ще го инвестирам в моето семейство. 

- Спортът ви откъсва от семействата, какво бихте казали на малките, които сега прохождат в тениса? 
Лазаров
: Най-вече на брат ми се опитвам да помагам. Винаги му казвам да прави това, което му доставя удоволствие. Ако са избрали да се занимават с тенис, трябва да го преследват на 100 процента. Защото, ако не си изцяло отдаден на нещо, няма как да успееш. Бих казал на малките да се стараят на максимум и жертвите, които трябва да направят в началото, един ден ще им се отплатят.  
Донски: Да, жертвите ще им се отплатят един ден, ако всичко вложат в тениса още от малки. Да бъдат професионалисти.  

- А дали ще ви повярват? Защото доста от децата имат изключително амбициозни родители, които вече виждат огромните пари, хотелите... 
Лазаров
: Ако това гледат, децата им няма да бъдат успешни. За да ни чуят, ние самите трябва да им дадем пример с добри резултати. Ако имаме такива, това ще им подскаже, че и те трябва да правят същите неща.  

- Много млади спортисти правят точно обратното на вас - напускат България, за да се състезават за други държави. По какъв начин бихте ги мотивирали да останат тук? 
Лазаров
: Аз съм роден в САЩ, имам двойно гражданство. Като бях по-малък съм се чудил, защото съм прекарал и там доста време, но поради факта, че баща ми играеше за България, исках и аз като него. Дядо ми също, той е и един от основателите на българския тенис, най-вече в София. Заради тях се състезавам за България, харесва ми. Бих мотивирал по-младите за това, че сме по-малка държава, и ако имаме повече тенисисти, ще ни знаят повече по света.  
Донски: И аз съм роден в САЩ, израснал съм в Канада. Родителите ми са българи, кръвта ми е българска. Винаги ще се състезавам за България. Изобщо не съм се и замислял да играя за Канада.

Интервю на Пламен СЛАВОВ