Американката Слоун Стивън направи едно от най-впечатляващите завръщания на корта в женския тенис, печелейки първата си титла от турнирите в Големия шлем само четири месеца след претърпяна операция.

На 18 април тази година Слоун Стивънс публикува малко видео в социалната мрежа „Туитър“. То показваше как тя прави първи крачки по време на лекарски преглед след свалянето на нейната шина, близо три месеца след операцията на левия й крак. Стивънс гледа с усмивка, това е краят на продължилите с месеци страдания. Още от Олимпийските игри в Рио тя е извън строя заради фрактура, а нови усложнения налагат операцията.

Няколко дни по-късно следва още едно видео, в което Стивънс седи на стол у дома във Флорида на корт и тренира с връщане на топки. Сцената напомня на едно друго паметно и велико завръщане в игра. Австриецът Томас Мустер е контузен тежко в коляното през 1989 година от пиян шофьор в Кей Бискейн. Едва възстановяващ се от травматичния сблъсък, той седи с гипсиран крак в специално изграден стол и връща топки на тренировъчен корт. Мустер се нуждаеше от няколко години, докато не спечели турнир от Голямия шлем – „Ролан Гарос“, и не се превърне в един от доминиращите тенисисти на клей в тази епоха. А Слоун Стивънс? Само четири месеца след първите й тренировки в седнало положение тя стоеше на 9 септември на корта „Артър Аш“ в Ню Йорк с високо вдигнатия трофей на Ю Ес Оупън. Само преди няколко седмици в началото на август тя бе №957 в световната ранглиста, а пред нея и зад нея бяха унгарката Алексия Пирок и французойката Ясмин Мансури.

„Беше невъзможно за мен да спечеля тук, но аз успях“, каза Стивънс накрая след неописуемата мисия в турнир от Големия шлем и след безапелационния успех с 6:3, 6:0 срещу нейната приятелка Мадисън Кийс. „Най-добре е веднага да спра. Какво би могло да надвиши този турнир и този успех“, допълни победителката.

Много завръщания на корта е преживял женският тенис в последните години, впечатляващи истории на тенисистки, които след контузии отново се връщат и при това силно в игра. Дори и историите на Ким Клайстерс и Серина Уилямс. Клайстерс спечели Ю Ес Оупън след участие с „уайлд кард“, когато през 2009 година се завърна след пауза заради раждането на бебето си. Тя дори не е включена в световната ранглиста при завръщането си на корта. Серина Уилямс дори бе с опасност за живота през 2011 година след емболия на белите дробове, като в продължение на една година бе само зрител на корта, а през 2012 година отново спечели титла. Но Клайстерс и Уилямс бяха печелили надпревари от Големия шлем още преди впечатляващите си завръщания, водещи фигури в бранша, абсолютни топзвезди.

А Стивънс? Тя беше някога следващата голяма надежда на американския женски тенис. През 2013 година достигна полуфинал на „Аустрелиън Оупън“, бе на добър път, но след това не се случи нищо или поне не на корта. Стивънс имаше своето реноме, но не и такова на потенциална шампионка. Скоро тя изчезна от полезрението на специалистите и други американки заеха мястото й на потенциални наследнички на династията на семейство Уилямс. Коко Вандевеге, но и нейната приятелка Мадисън Кийс.

По време на първата седмица след завръщането си на корта Стивън разказа колко много се е променило всичко за нея в месеците на контузията в края на миналото лято и есента. Погледът върху тениса, погледът върху нейната кариера и осъзнаването кое е било добре и кое не е вървяло както трябва. „Забелязах колко красиво е да живея с тениса. Станах по-смела и решителна“, споделя Стивънс. По-точно казано тя побеждава самата себе си, след което започва отново да играе тенис и печели Ю Ес Оупън с тази магическа серия от успехи. За спечелването на титлата тя премина през Доминика Цибулкова, намиращата се в силна форма Юлия Гьоргес и на полуфинала през Винъс Уилякс. Бяха кой от кой изглеждащи все по-невъзможни успехи – серия от сензационни моменти при тази майка на всички завръщания в женския тенис.

„Холивуд на Централния корт“, каза легендарната Крис Евърт миналата събота за този последен епизод от турнирите на Големия шлем за 2017 година. Фабриката за мечти и нейните клиенти не обичат нищо повече от такъв грабващ сценарий. Една потенциална звезда първо трябва да падне, след което да се преобразува по отношение на характера си и да изгрее отново при това много високо до щастливия край. До триумфа на Ю Ес Оупън в този случай.

Йорг АЛМЕРОТ, Spox.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ