Цветана Пиронкова и Мария Шарапова ще започнат участието си в Откритото първенство на САЩ тази година от квалификациите. Най-добрата българска тенисистка стартираше директно в основната схема през последните 11 години, но този път ще играе квалификации.

Организаторите на US Open потвърдиха, че последната тенисистка, която влиза директно в схемата е №105 в световната ранглиста от тази седмица. Това е американката Джулия Босеръп. Пиронкова е под №123 в класацията WTA (Женска тенис асоциация) и ще играе във втория кръг от квалификациите на последния за годината турнир от Големия шлем. На този етап от надпреварата тя отпада през 2005 година, когато дебютира на турнира в Ню Йорк.

Бившата шампионка от US Open Мария Шарапова също ще стартира от пресявките, след като в момента заема 171-о място в световната ранглиста. Рускинята трябва да потвърди до 31 юли дали ще участва в турнира. Маша може да получи и "уайлд кард" за основна схема, но организаторите ще решат това през август, когато ще отправят покани към осем жени и осем мъже.

Срещите от основната схема на US Open стартират на 28 август.