Тя беше боец и вярваше в чудото! Така чешкият лекар Ром Кострица описва последните дни на легендарната тенисистка Яна Новотна, която почина в неделя на 49-годишна възраст. Той е и сред най-добрите й приятели и заедно с нея преминава през всички фази на борбата с рака. 

„Беше невероятна, просто не приемаше провала и докрай вярваше, че ще победи болестта”, разкрива Ром Кострица. Той консултира Новотна в лечението й, макар и да не е официалният й лекар. 

Преди месец и половина я среща на тенис кортовете, където тя била със свои ученички. „Изглеждаше добре, оптимистично, по нищо не личеше, че си отива”, разказва лекарят. 

Преди три седмици й пише съобщение, в което пита дали има нужда от помощ. „Тя беше в много добро настроение, отговори ми, че е добре и няма нужда от нищо", добавя лекарят.

Като специалист, обаче, той знаел, че нещата с неговата приятелка не вървят на добре. И признава, че донякъде е изпитал облекчение след кончината й, защото иначе би изтърпяла нечовешки мъки. „Като се има предвид типа на заболяването й, е добре, че всичко приключи толкова бързо. Но всички сме много съкрушени, независимо, че го очаквахме. Безкрайно смел човек, който до последно опитваше да вдъхне на останалите оптимизъм”, признава Ром Кострица. 

Шампионката от "Уимбълдън" от 1998 година се разболя от рак на матката. Тя воюва с болестта 17 месеца. За това, че е болна разбира миналата година, след като се връща от турнир - "Уимбълдън". 
Превод БЛИЦ