Голяма част от водещите тенисисти ще участват на държавното първенство за мъже в зала, което ще се проведе от 19 до 24 януари в зала "София". Първи поставен в схемата ще бъде третата ракета на България Александър Лазов, който е номер 482 в ранглистата на ATP. 

Държавният шампион на откритo от миналата година Александър Лазаров е втори поставен. Титлата си от предната година в зала ще защитава Александър Донски. 

Сливналията Габриел Донев също ще демонстрира умения в зала "София". През миналата година той и Пламен Милушев от ТК НСА (София) триумфираха с титлата на двойки на държавното лично първенство за мъже на закрито. 

Също така в зала "София" ще видим всички най-големи родни таланти при юношите. Шампионатът е непосредствено преди големия тенис турнир в България, а участието в надпреварата от календара на АТР се превръща в голям стимул за българските тенисисти.

Шампионът на сингъл от държавното първенство в зала и финалистът в надпреварата ще получат "уайлд кард" за квалификациите на изключително силното четвърто издание на турнира от сериите АТР 250 - София Оупън. Шампионите на двойки от държавното първенство получават "уайлд кард" за основната схема на София Оупън 2019.