За трета поредна година България организира един изключително успешен тенис турнир. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на партито на играчите на турнира от сериите АТП 250 Diema Xtra Sofia Open.

„Това е първото голямо събитие за Европейската столица на спорта София през тази година. Когато преди 3 години с моя приятел Стефан Цветков решихме да започнем преговори за провеждането на ATП турнири в България много хора бяха скептични, че няма да се справим и че не сме готови. Но за трети пореден път правим един изключително успешен турнир. А тази година състезанието е още по-силно, като ще участва най-титулуваният и най-успешен тенисист, който е играл някога у нас Стан Вавринка. Няма да крия, че всички съжаляваме за контузията на Григор Димитров, но това е част от големия спорт. С Кубрат Пулев също се случи в най-неподходящия момент”, заяви Кралев.

Министърът изрази увереност, че турнирът ще бъде част от спортната програма на България и през следващите години и целта е той да бъде превърнат в една от емблемите на София.
        
„Един турнир не може да зависи от участието на един, двама или трима тенисисти. Такива турнири се правят на места, където има фенове и интерес към подобни събития. А България доказа, че има заинтересовани и разбиращи фенове на тениса. Собствениците на седмицата от Dubai Duty Free са доволни. С тях водим разговори от няколко месеца и планираме в края на март да проведем финални преговори за удължаване на договора”, каза министърът.

Кралев благодари на „Нова броудкастинг груп” и на всички спонсори, които са застанали зад турнира и са помогнали за неговото провеждане.

Турнирният директор на Diema Xtra Sofia Open Пол Макнами изтъкна, че България вече се доказала като организатор на 6 турнира от най-висок ранг, както при мъжете, така и при жените.

Ласкаво за организацията на Diema Xtra Sofia Open се изказаха и трима от топ играчите, които ще вземат участие в тазгодишното издание на надпреварата – Жил Мюлер, Виктор Троицки и Филип Колшрайбер.

Носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка пристига в България в сряда и ще стартира участието си във втория кръг в четвъртък срещу победителя от днешния мач между българина Александър Донски и бившия №24 в света Мартин Клижан.