Преди година и половина едва ли някой е очаквал, че Роджър Федерер отново ще е №1 в световната ранглиста по тенис. Швейцарецът го направи и на 36 години, 6 месеца и 17 дни стана най-възрастният тенисист в историята, който оглавява класацията на ATP (Асоциация на професионалните тенисисти). Ловът на рекорди за Маестрото обаче продължава.

Ето какви нови постижения са възможни за Федерер на корта:
1) Най-много седмици в Топ 10 – Федерер започва своята седмица №800 в Топ 10, а рекордът е на Джими Конърс с 816 седмици.

2) Най-възрастен победител в турнир от Големия шлем – швейцарецът спечели Откритото първенство на Австралия тази година на 36 години и 5 месеца, а рекордът е на Кен Розуел. Легендарният австралиец триумфира в Мелбърн на „Аустрелиън Оупън” през 1972 година, когато е на възраст 37 години и 2 месеца. Федерер ще има първи шанс да подобри този рекорд следващата година.

3) Най-много седмици като №1 в света общо за мъжете и жените – Федерер започна днес своята 303-а седмица като лидер в световната ранглиста и ще остане минимум четири седмици на върха. Рекордът е на германката Щефи Граф с 377 седмици при жените, следвана от Мартина Навратилова (332 седмици) и Серина Уилямс (319 седмици), които също са пред швейцареца.

4) Най-много титли в мъжкия тенис – триумфът в Ротердам бе титла №97 за Федерер, който заема второ място във вечната ранглиста. Пред него е само Джими Конърс със 109 трофея. Като най-близка цел швейцарецът си е поставил преминаването на границата от 100 титли.

5) Най-много индивидуални победи в мъжкия тенис – и тук рекордът е на Джими Конърс. Американецът е спечелил 1256 мача в своята кариера. Федерер има 1144 победи в ATP. През миналата година швейцарецът спечели 52 срещи и ако продължи в това темпо, ще подобри рекорда през 2020 година.

6) Най-възрастен №1 в края на годината – рекордът в мъжкия тенис постави Рафаел Надал преди два месеца – 31 години и 211 дни. Федерер даде сериозна заявка след титлите си на „Аустрелиън Оупън” и в Ротердам, че може да завърши годината като лидер в световната ранглиста. Това, че той не завърши миналата година като №1, се дължи на факта, че пропусна целия сезон на червени кортове. Ако тази година успее да го направи, швейцарецът ще финишира за шести път в историята като №1 за календарната година.

7) Спечелване на всички 9 турнира Мастърс от серията ATP1000 – от 2013 година Новак Джокович има възможност да го направи, но загуби всичките си пет финала в Синсинати. На Федерер му липсват титлите в Монте Карло и Рим, за да запише това постижение.

8) Най-много титли от Мастърс турнири ATP 1000 – Федерер е рекордьор с 20 титли от Големия шлем, но по този показател е втори с 27 трофея. Рекордьори са Рафаел Надал и Новак Джокович - по 30 титли.