Григор Димитров загуби с  1-2 (4:6, 7:6(4), 4:6) от Роджър Федерер в среща от 1/4-финалите на тенис турнира в Бризбейн.
 
Двубоят бе четвърти в съперничеството между двамата и втори в Бризбейн, а спечеленият днес сет е първи в актива на българина срещу номер 1 в схемата и трети в света швейцарец.
 
Гришо преодоля Жил Симон в първия кръг, а във втория се справи с Виктор Троицки, преди да отпадне от битката на сингъл. В турнира на двойки Димитров и Кей Нишикори утре (7:30 часа) играят полуфинал Джеймс Дъкуърт и Крис Гучоне.

ПЪРВИ СЕТ
Първият сет протече равностойно и всеки печелеше сервис геймовете си до 5:4 в полза на Федерер, който на три пъти приключваше геймовете си на нула. В десетия гейм швейцарецът поведе с 40:15 и успя да вземе сета при третия си опит.
1_2.jpg


ВТОРИ СЕТ
Втората част се разви по подобие на първата и до 3:3 двамата си разменяха точки в геймовете, в които сервират. Григор Димитров изпадна в трудна ситуация в седмия гейм, който взе след два брейкпойнта в полза на Федерер. След тежкия седми гейм, Гришо проби Федерер в осмия, след което затвърди пробива за 5:3.
Швейцарецът отложи загубата си в сета с победа в деветия гейм за 5:4, след което проби българина за 5:5 и си върна психологическото предимство. Пробивът явно повлия на Гришо и той изостана с 5:6 в края на втория сет и трябваше да сервира за обрат. Димитров взе подаването си за 6:6 на нула и доведе нещата до тайбрек.
2_2.jpg

ТАЙБРЕК
Гришо стартира с пробив, а успя да удари швейцареца още веднъж за 4:1 в своя полза. Федерер върна един пробив за 2:5, но Димитров го проби за трети път в тайбрека за 6:3. Федерер отложи загубата с втори пробив на сервиса на Гришо (4:6), но българинът взе победата със 7:4. Спечеленият сет е първи за Димитров в четвъртия му мач с швейцареца.
tb2.jpg


ТРЕТИ СЕТ
Третият решителен сет започна с по два разменени гейма, които и двамата спечелиха на нула и на 15. Федерер записа пробив в петия гейм, а в шестия го затвърди за 4:2. Гришо спечели подаването си за 4:3, но номер 1 в схемата и номер 3 в света не позволи изненада и поведе с 5:3. Швейцарецът можеше да приключи мача с пробив, но българинът не се даде и взе гейма след изоставане с 15:40 (5:4). Федерер все пак приключи мача в своя полза с успех в десетия гейм на нула и продължава към 1/2-финалите, където го чака австриецът Доминик Тийм.
3_1.jpg