Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде интервю за официалния сайт на Аустрелиън Оупън. Гришо започва участието си на първия за годината турнир от Големия шлем в понеделник с мач срещу квалификант, който все още не е известен. Срещата е трета от сутрешната сесия на корт „Род Лейвър“ и ще започне не преди 5:30 часа българско време. Първо ще играят Елена Остапенко и Франческа Скиавоне, а след тях е Винъс Уилямс - Белинда Бенчич.

- От гледна точка на постигнатото в края на миналата година, по-различно ли се чувстваш преди началото на турнира? Все пак срещу името ти в схемата стои №3.
- Не знам. Със сигурност е различно, когато виждаш, че си трети в схемата. В края на краищата обаче не обичам да мисля по този начин. Това не означава нищо. Много съм щастлив от постигнатото, но започва нова година, нов турнир и имам по-големи очаквания към себе си. Искам да покажа най-доброто от себе си. Концентриран съм към предстоящата си задача. Това е гледната ми точка. Мач за мач. Така се и подготвям и се надявам, че ще успея да играя през целите две седмици на Аустрелиън Оупън.

- През 2017 година за първи път участва през целия календар на сезона – от началото до края. Как се чувстваш физически и психически?
- Имам чувството, че паузата беше много кратка. Искаше ми се да имам още няколко седмици, за малко повече тренировки. Да не говорим за почивка. Все още мисля, че през миналата година имах добър календар, особено в края на сезона. Завърших 2017 година много силно. Физически се чувствах добре, нямах никакви здравословни проблеми. Това донякъде ми помогна да започна новата година в добро настроение. Направихме анализ на целия сезон, къде се представих добре и какво трябва да подобря. Сега започва нов сезон и аз съм готов.

- Мнозина в тениса вярват заради края на миналата година, че вече е настъпил твоят момент. Имаш ли някакво шесто чувство за предстоящото първенство на Австралия?
- Ако трябва да съм честен, докато не приключи Аустрелиън Оупън, нямам никакво чувство. Постигнах неща, към които винаги съм се стремил. Винаги съм искал да съм част от Топ 5. Станах! Мечтаех да спечеля Мастърс 1000 – направих го! Не съм и сънувал, че може да триумфирам във финалния турнир в Лондон, но го направих. Всеки спортист иска да постигне целите си. Това помага и за мотивацията да продължиш напред. При мен всичко се нареди. Не мисля, че трябва да правя нещо различно или да променям, тъй като това е, което съм искал да правя цял живот. Просто продължавам да изпълнявам основната програма, по която работих и през миналата година. Надявам се да повторя постиженията си, но и да бъда по-добър.

- Преди дни отново гледах полуфиналната си среща с Надал през миналата година.
- Да, аз също.

- Какво си мислиш, когато гледаш този мач?
- Доста неща. Още миналата година, на следващия ден след мача, го гледах на запис.

- Целият двубой?
- Да, почти целия. Те можех да примиря, че отпаднах. Задавах си въпроси къде загубих мача? Видях всичките пробиви и не видях да правя грешки. Нямаше как да отиграя по-добре. Изпълнявах правилните удари и правих всичко правилно, но Рафа победи. Това е! Много научих от този мач. След това, когато се завърнах в Европа направих много силни срещи на закрито. Надявам се да имам много подобни мачове.

- На финала в Лондон игра срещу Давид Гофен. Мислиш ли, че той може да е най-голямата заплаха от другата част на схемата?
- Разбира се! Той имаше страхотен край на миналата година. Преди Лондон спечели два турнира и игра солидно през цялото време. Давид е страхотен тенисист, който много добре чете играта. Много интелигентен спортист. Често сме заедно, тренираме заедно, играли сме един срещу друг и ще ни се случва и в бъдеще. Той толкова много се разви и затруднява най-добрите в света. Определено е един от сериозните съперници.

- Били Джийн Кинг спомена, че ако е активна тенисистка, би отказала да играе на „Маргарет Корт Арена“ заради дискриминационните коментари на Маргарет Корт. Каква е реакцията ти на подобни неща? Би ли разбрал мотивите на тенисисти, ако откажат да играят заради подобни коментари?
- Мисля, че в нашия спорт няма място за дискриминация. Чувствал съм се добре на всеки корт, на който ме поставят да играя. Не знам какво повече да кажа. Играл към на корт №15 и на основния корт. За мен няма значение. Просто мисля за честта, че съм на терена.

- Преди година спечели турнира в Бризбейн, а през тази не успя да защитиш титлата. Мислиш ли, че си способен да сериозни постижения и през 2018 година?
- В Мелбърн ли? Да. Първите два мача в Бризбейн бяха трудни. Спасих два мачбола в първия кръг. Играх силно срещу Кайл. Жребият беше труден. В началото на година срещнах силни съперници. Знаех, че трябва да изиграя три, четири или пет поредни мача. Преди турнира все още се подготвях за сезона. За мен самият резултат не беше важен. По-важното беше работата ми на корта, как се чувствам, тъй като нямах достатъчно време за почивка. В момента се чувствам много добре, здрав и готов за началото. Не се оплаквам, нямам болки. Тялото ми е добре. През цялата седмица тренирам на пълни обороти. Единственото, което ме вълнува в момента, е да изляза на корта и да играя.