Григор Димитров записа най-големия резил в кариерата си! Българинът отпадна още на старта на "Уимбълдън", въпреки че водеше с 2:0 сета срещу Корентин Муте. Григор позволи на 20-годишния французин да го обърне до 2:3 сета (6:2, 6:3, 6:7(4), 3:6, 1:6) и да го изхвърли от любимата му настилка.

Това беше първи мач между двамата. Високият 175 сантиметра Муте е №85 в световната ранглиста в момента, като това е и най-високата позиция в кариерата му.

Прохождащият на трева французин е абсолютен дебютант на "Уимбълдън". Това обаче не му попречи да нанесе звучен шамар на българина. Григор до момента имаше добри спомени от "Уимбълдън", където достигна до полуфинал преди 5 години.  

Димитров стартира добре срещата, повеждайки с 2:0 сета, в които нямаше особени проблеми. След това обаче последва спад в играта на българина, който видимо се изнерви и започна да редува грешка след грешка. Муте от своя страна го изненадваше с отлични изпълнения и в крайна сметка съумя да постигне знаменития обрат и да се класира във втория кръг. Там палачът на Гришо ще се изправи срещу Феликс Оже-Алиасим. 18-годишният канадец осъществи обрат срещу сънародника си Васек Поспишил и го надви с 5:7, 6:2, 6:4, 6:3.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

ГРИГОР ДИМИТРОВ - КОРЕНТИН МУТЕ 2:3 сета (6:2, 6:3, 6:7(4), 3:6, 1:6) 

ПЪРВИ СЕТ 
Григор обърна първото си подаване в мача от 15:30, а веднага след това реализира пробив. Муте имаше две поредни възможности за рибрейк при 15:40 в третия гейм, но българинът се измъкна и се пребори за аванс от 3:0. Французинът прекъсна серията на Димитров от три поредни гейма - 3:1, а след това върна и пробива - 3:2, а впоследствие стигна до 6:2 и поведе с 1:0 сета. 

ВТОРИ СЕТ
Димитров беше принуден да заличава две поредни точки за пробив още в началото на втората част - при 15:40, като успя да се справи и спаси гейма. Още в следващия Григор притисна Муте и се сдоби с два брейкпойнта, но французинът съумя да се измъкне - 1:1. Без излишни затруднения Григор взе бързо следващото си подаване и при първата почивка в сета имаше аванс от 2:1.

Последваха няколко гейма, в които нямаше проблеми за сервиращите, но при 4:3 в своя полза Димитров нанесе своя удар. Той взе първите три точки в подаването на Муте и реализира пробив на 15, с който поведе с 5:3, а впоследствие стигна до 6:3 и поведе с 2:0 гейма. 

ТРЕТИ СЕТ
Григор пропусна два брейкпойнта на старта на третия сет, но в третия гейм се сдоби с две нови точки за пробив и този път изпълни задачата - 2:1. След това поведе с 3:1, но последваха три поредни гейма в актива на Муте, който поведе с 4:3. 

В осмия гейм Димитров спаси точка за пробив, като успя да изравни резултата - 4:4. Григор успя да реализира пробив за 6:5 след двойна грешка на французина, но след това хасковлията допусна изоставане от 0:40 на свой сервис и третият брейкпойнт бе реализиран от Муте, като така 20-годишният играч се добра до тайбрек. В него двойна грешка на Димитров донесе минипробив на французина, който поведе с 3:1. Григор изравни за 3:3, но допусна твърде много грешки от бекхенд в тайбрека и го загуби с 4:7.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Тази част също се разви лошо за Григор, който допусна пробив в петия гейм, а в същото време не затрудняваше кой знае колко съперника си в подаванията му. Муте поведе с 4:2, после с 5:3, а с нов пробив в деветия гейм направи 2:2 сета и доведе спора в решаващ пети сет.

ПЕТИ СЕТ
Григор игра доста странно и в тази част. Българинът изобщо не успя да се противопостави на французина. Димитров бе все по-изнервен. 
Григор допусна ранен пробив и явно рухна психически, като успя единствено да се пребори за почетен гейм, след като резултатът вече бе набъбнал до 5:0 за Муте. След това французинът бе безкомпромисен и спечели седмия за 6:1, а с това и победата, поднасяйки голяма сензация.