Голямата надежда на българския тенис Григор Димитров постигна впечатляваща победа над чеха Томаш Бердих в първия кръг на турнира в холандския град Ротердам с награден фонд 1,445 милиона евро. Българинът, който участва с "уайлд кард", отстрани 23-ия в света Бердих след 4:6, 6:3, 6:4. Срещата продължи 2 часа и 8 минути.

Само преди две седмици чехът бе на крачка от победа над Роджър Федерер на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия, след като водеше с 2:0 сета срещу носителя на 13 титли от Големия шлем.


След като завоюва юношеските турнири на „Уимбълдън” и “US Open”, Гришо ще има възможността да се изправи срещу световния номер едно Рафаел Надал, който е настоящ носител на мъжкия турнир “Australian Open”. Надал играе утре срещу Симоне Болери от Италия.

Роденият в Хасково талант, който в момента е на 478-о място в света, спечели 45 точки за световната ранглиста и 14 500 евро от наградния фонд.

Това бе третият турнир на АTP, в който Григор участва. През миналия сезон той загуби от руснака Игор Андреев с 1:6, 3:6 в първия кръг в Хертогенбош през юни, а през октомври отпадна в първия кръг на квалификациите на Мастърса в Мадрид от французина Флоран Сера след 3:6, 3:6./БЛИЦ