Решението на организаторите на Ролан Гарос да прекъснат полуфиналния двубой между Новак Джокович и Доминик Тийм и да го отложат за събота предизвика противоречиви мнения. Дъждът спря мача при 1-1 сета и 3-1 за австриеца в третата част, но веднага след това слънцето изгря и до края на деня можеше да се играе още тенис. Някои анализатори посочиха, че световният №1 е бил причината за прекъсването на играта, тъй като не е бил облагодетелстван от условията, както и че е напуснал корта преди официалното решение на съдията.

Тази версия обаче веднага бе отречена от турнирния директор Ги Форже. Джокович наистина остана недоволен от бурния вятър, който не позволи на двамата състезатели да играят на най-високо ниво. Той дори извика супервайзъра, за да се оплаче от условията. Това накара Джим Къриър да заяви, че недоволството на сърбина е било причината мачът да бъде отложен.

„Тези условия са много трудни за Новак, а в същото време се ползват с предимство от Доминик Тийм. Рафаел Надал и Роджър Федерер излязоха с готовност да приемат условията, както и Доминик Тийм. Но Новак не ги хареса. Той трябва да бъде най-щастливият човек на път за вкъщи“, заяви анализаторът по ITV4. „Не мисля, че това трябва да се случва. Играчите трябва отново да излязат на корта, защото феновете са платили много пари за билети. Мисля, че това е ужасен ход. Да се надяваме организаторите да имат основателен отговор“, заяви Къриър. В социалните мрежи се появиха различни мнения на анализатори, които смятат, че Джокович е напуснал корта преди решението на съдията. Джон Инвърдейл от ITV4 заяви, че световният №1 „използва силата си“, а Анабел Крофт също изрази недоволство. Саймън Бригс от „The Telegraph“ сподели, че „прекъсването на играта ще се запомни като една от най-смешните грешки“

„Хората си помислиха, че Новак напусна и затова отменихме мача. Това са глупости“, сподели той пред журналиста от „The New York Times“ Кристофър Клари.

Двубоят ще се доиграе днес (събота, 8 юни) от 13:00 ч. на корт „Филип Шатрие“