Големите български тенис таланти Алекс Донски и Александър Лазаров дадоха интервю пред БЛИЦ TV, в което разказаха за премеждията си със съдийството на турнира "Санта Марина къп" в Созопол с награден фонд 15 хиляди долара, който е от календара на ITF. Двамата достигнаха финал на двойки, където отстъпиха заради редица грешки на българските съдии, а Донски го сполетя същата съдба на финал на сингъл - скандално съдийство. 

- Доволни ли сте от представянето си на турнира в Созопол?
- Донски: За мен това беше най-добрият резултат в серията ITF 15 000 Фючърс. Като цяло играх стабилно през цялата седмица и въпреки лошото съдийство, успях да натрупам доста хубави победи.

- Лазаров: За мен също беше хубава седмица. Наложи се по здравословни причини да отсъствам две седмици непосредствено преди турнира. Стигането до четвъртфинал е нещо позитивно и се надява да стигна до моите 100% скоро. За Алекс беше добър турнир. Играхме и на двойки, където също бяхме ощетени няколко пъти. Надявам се в бъдеще да имаме още по-добри резултати. 

- Съдийството бе основна тема на турнира. Как си обяснявате тези грешки?
- Лазаров: Ставаме свидетели на една тенденция, в която нашите съдии толелират главно чужденците и се съобразяват с техните изисквания, с техните прищявки. Понякога ставаме свидетели точно на прищявки. Нормално е да се чувстваме зле от всичко това. Даваме всичко от себе си за този спорт - тренираме всеки ден и сме посветили живота си на тениса. А когато излезеш на корта, те ощетяват умишлено. Защото съм на мнение, че имаме добри съдии, но те са добри, когато искат, когато са в чужбина, когато имат сметка от това. Ние не искаме да ощетяват чужденците за наша сметка, а просто да бъдат обективни. 
Winbet - на един клик разстояние! (18+)
- Донски: Приемам това, че хората правят грешки и не сме перфектни, но имаше случаи, в които беше просто смешно. Публиката, която гледаше финала на сингъл, също изрази мнение, че това е смешно и трябва да се направи нещо. Защото не е честно. Не е честно за нас. Те прецакаха и чужденеца на финала. Същата съдийка, която ни ощети на финала на двойки. В тези случаи не бяха приятни. Имахме важни точки във важни моменти, в които можеше нещата да са съвсем различни. Не може да си позволиш да правиш такива елементарни грешки...

- Лазаров: Проблемът идва, когато тези грешки се повтарят по един и същ начин в по-продължителен период от време. И на нас ни се случва да не видим някое отсъждане и да не сме сигурни, но когато това е постоянно, човек се замисля дали няма нещо срещу него. Няма как да реагираш по друг начин, освен да се ядосаш и да си покажеш емоцията. 

- Разговаряхте ли с тях или с някой друг по тази тема след това?
- Лазаров: Когато разговаряме с тях, те винаги отричат и винаги казват, че са безпристрастни и няма такива неща. Но то се вижда, ако си прекарал повече време в спорта. Те са в съдийството доста преди ние да започнем да играем тенис и по пътя на логиката трябва да имат достатъчно опит. Трудно е да се говори с когото и да е било за това нещо. Нашият глас се чува много по-малко от техния.

- Не би ли следвало на домакински турнир да се удари дори едно рамо на родните представители или поне да се свири равнопоставено?
- Донски: На много от турнирите е нормално. Правят грешки, но никъде не са били така, както на този турнир. 

- Лазаров: Когато пътуваме в чужбина, там е напълно обратно - винаги домакините са подкрепяни, избират кога да играят, на кой корт. Навсякъде по света се толелират дадени играчи. А само при нас ние сме ощетените, а чужденците са облагодетелствани.

- Национална черта да се харесаме на чужденците ли е това?
- Лазаров: С годините виждаме, че става все по-богат арсеналът с всякакви играчи от всякакви държави.

- Какво предстои пред вас в близко време?
- Донски: Този месец ще играя клубни мачове в Берлин - четири до края на месеца. След това ще участвам на международния турнир в Пловдив. 

- Лазаров: За мен най-важно е здравето в момента. След два дни заминавам за Германия, където да направим важни изследвания. След това се надявам да започна в Румъния и след това да играя все повече. В Созопол не бях на 100%. Заради автоимунно заболяване нямах възможност да се подготвя добре за турнира и отпаднах по-рано отколкото ми се искаше, но все пак съм здрав в момента и се чувствам все по-добре.

- Днес Григор Димитров има рожден ден. Следите ли какво се случва с него напоследък, натрупа загуби...
- Лазаров: Следим го, все пак е най-добрият ни тенисист. Всеки минава през такива трудни моменти в кариерата. Но съм сигурен, че като един голям шампион ще успее да се върне. Не е лесно, защото натрупа доста загуби, но всичко е възможно, сезонът е дълъг. 

- Донски: Той е в дупка в момента, но ако продължи да работи, ще излезе и ще започне да побеждава по-добрите тенисисти.

- Смяната на треньора повлиява ли положително в такива моменти?
- Лазаров: При повечето, когато направят една такава промяна, е за добро. Григор работи с голям екип от специалисти и хора, които му мислят доброто. Склонни сме да вярваме, че тази промяна е за добро. 

- Наближава "Ролан Гарос". Очаквания имате ли, кой ви е фаворит?
- Донски: Тийм в момента се движи много добре и прави хубав сезон. Има шансове да се представи много добре и дори да стигне до финала. 

- Лазаров: И аз бих искал Тийм да достигне до финала и да си защити точките, а защо не и да спечели... Стискаме палци и за Гришо, разбира се.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ
Видео: Съйко СЪЕВ. Снимки: Георги КОЛЕВ