Точно две седмици ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 г. – тенис шоуто SofiaOpen, на което БЛИЦ е медиен партньор. Част от световния елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. „Арена Армеец“ е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. Продължаваме рубриката „Звездите на SofiaOpen 2019“. Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Тенисът и футболът нерядко вървят ръка за ръка. Много често хората, които си изкарват хляба с ракета в ръка, са фенове на най-популярната игра с топка в света.

Такъв е случаят и с Ян-Ленард Щруф. Германският гигант ще бъде сред участниците в Sofia Open. А зрителите, които подкрепят Борусия (Дортмунд), трябва да знаят, че спокойно могат да си говорят със 196-саниметровия играч за "жълто-черните" от Рур.

Ян-Ленард запова да играе тенис на 6 години покрай родителите си Дитер и Мартина, които са треньори. Любимата му настилка са червените кортове и логично мечтае за пробив в откритото на Франция "Ролан Гарос" в Париж. Детският му идол е американската легенда Пийт Сампрас. В свободното си от тренировки и мачове време предпочита да чете книги. Както повечето професионални тенисисти, говори добър английски.

В момента треньор на Щруф е бившият капитан на Германия за купа "Дейвис" Карстен Ариенс. С физическата му подготовка се занимава Уве Литке, който има световна титла по силов трибой, а когато не пътува с Ян-Ленард, е в собствения си фитнес център в Камен.

Преди няколко години Щруф имаше проблеми с бившата си треньорка Уте Щракерян, която работеше с него от първите му дни на корта. След като тенисистът се раздели с нея и предпочете Ариенс, тя заведе дело срещу него за нарушаване на договора и поиска 170 000 евро и процент от бъдещите му доходи. През юни миналата година на първа инстанция Щруф бе осъден да заплати 274 560 евро, както и 1/5 от приходите му от наградни фондове до края на 2022 г.