Рекордьорът с 18 титли от „Големия шлем” Роджър Федерер се класира за 11-и път в историята на финал на “Уимбълдън” и ще преследва осми трофей на турнира. 35-годишният швейцарец победи чеха Томаш Бердих със 7:6(4), 7:6(4), 6:4 във втория полуфинал и ще спори за трофея с хърватина Марин Чилич, елиминирал американеца Сам Куери след обрат. Федерер няма загубен сет от началото на най-престижния турнир на трева в света, а победата му срещу Бердих бе седма поредна и общо 18-а от 24 срещи с него.

В първия сет двамата печелеха подаванията до петия гейм, в който Федерер постигна пробив и след това го затвърди за 4:2. Изненадващо седемкратният шампион от турнира се отпусна и Бердих се възползва, за да изравни за 4:4. Федерер пропусна два шанса за пробив в 11-ия гейм и последва тайбрек. В него Маестрото спечели със 7:4 точки и взе сета.

Втората част също бе равностойна и двамата тенисисти имаха малко възможности за пробив. Чехът имаше шанс за такъв в шестия гейм, но го пропусна. В крайна сметка двамата отново играха тайбрек и той отново бе спечелен от швейцареца със 7:4 точки.

Бердих никога не бе правил обрат след два първи загубени сета в турнир от Големия шлем и сега също не успя да го направи. Маестрото не допусна изненади и след пробив в седмия гейм на третата част стигна до успеха с 6:4, за да се класира на финал.

Федерер ще навърши 36 години следващия месец. Той има само две загуби от началото на годината, а на финала в неделя ще срещне Марин Чилич. Швейцарецът има срещу Чилич 6 победи и една загуба. Двамата се срещнаха на 1/4-финалите на „Уимбълдън” миналата година, когато Федерер направи обрат от 0-2 сета и елиминира хърватина.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ МЪЖЕТЕ 
РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ ЖЕНИТЕ