Петкратният шампион на US Open Роджър Федерер постигна нова чиста победа, елиминирайки и Филип Колшрайбер от последния за годината турнир от Големия шлем. 36-годишният швейцарец, поставен под №3 в схемата, запази шансове да се изкачи на първото място в световната ранглиста след края на надпреварата, след като на 1/8-финалите надигра поставения под №33 германец Филип Колшрайбер - 6:4, 6:2, 7:5. 

Федерер започна участието си в турнира с две трудни петсетови победи, но след това в третия кръг не даде шанс на испанеца Фелисиано Лопес, а тази нощ записа и 12-а победа от 12 двубоя срещу Колшрайбер. 

По този начин Федерер се приближи само на победа от евентуален сблъсък на полуфиналите с големия си съперник Рафаел Надал. Испанецът си осигури място на 1/4-финалите няколко часа преди Федерер, след като отстрани с 6:2, 6:4, 6:1 украинеца Александър Долгополов.

На 1/4-финалите Маестрото от Базел ще мери сили с добре познат съперник - Хуан Мартин Дел Потро, от когото загуби на финала на US Open преди 8 години. Поставеният под №24 в схемата аржентинец надделя след епична битка и невероятен обрат от 0:2 сета над австриеца Доминик Тийм. Дел Потро взе едва три гейма в първите два сета, а в четвъртия изоставаше с 2:5, спаси и два мачбола и в крайна сметка се пребори за победа с 1:6, 2:6, 6:1, 7:6(1), 6:4 след повече от три часа и половина игра. 

РЕЗУЛТАТИ И СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ НА US OPEN

РЕЗУЛТАТИ И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ НА US OPEN