"Отново се почувствах непобедим. Триумфът на US Open е един специален момент в моята кариера", бяха първите думи на Роджър Федерер минути след като спечели за пета поредна година Откритото първенство по тенис на САЩ. Швейцарецът победи на финала Анди Мъри (Шотландия) с 3:0 сета, като по този начин спечели 13-ия си трофей от турнири от „Големия шлем”. 
„Този сезон имаше няколко турнира, от които не успях да спечеля титла. Да отнеса купата у дома обаче е страхотно. Имам 13-и титли от „Големия шлем”, но не смятам да спирам до тук. Зад мен в историята има доста големи имена, а пред мен остана само едно (Пийт Сампрас). Поздравявам Анди Мъри, на когото му предстои бляскаво бъдеще. Благодаря на публиката в Ню Йорк, която ме кара да се чувствам като у дома си. Последните 2 седмици тук наистина бяха страхотни”, коментира след триумфа световният №2.
"Знам, че 2009 година ще бъде по-успешна за мен. Целта ми е да печеля всичко навсякъде и да се върна отново на върха. Смятам, че е нормално да има и по-слаби сезони, но това не може да бъде дефинирано като нещо окончателно”, добави още 27-годишният Федерер и похвали съперника си на финала Анди Мъри: „Това момче показа невероятно израстване по време на самия турнир. Сигурен съм, че можем да очакваме и повече от Анди.”
Мъри също бе щастлив от играта си на US Open: “Мисля, че направих страхотно представяне тук. За мен турнирите от Големия шлем винаги са били нещо специално. Но в Ню Йорк показах израстване и съм сигурен, че след днес вече ще бъда различен играч”./БЛИЦ