Роджър Федерер се класира за полуфиналите на Аустрелиън Оупън, след като в четвъртфинал победи с 3:0 сета (7:6, 6:3, 6:4) Томаш Бердих. На полуфиналите швейцарецът ще срещне корееца Хьон Чунг, който по-рано надделя в друг четвъртфинал над Тенис Сандгрен.

Федерер записа 12-та поредна победа на Аустрелиън Оупън, след като няма загуба от миналогодишния турнир, който спечели. Тогава Бердих отново бе отстранен от Федерер и отново в три сета. Това бе девета поредна победа на швейцареца над чеха.

Бердих започна уверено и поведе с 5:3 в първия сет. Тогава обаче чехът не успя да издържи на напрежението и Федерер върна пробива, който затвърди за 5:5 гейма. В последвалия тайбрек миналогодишният шампион бе безмилостен и го спечели със 7:1.

Във втория сет швейцарецът стигна до пробив при 5:3, а след това лесно спечели частта. Роджър стигна да пробив още в третия гейм на третата част, но изненадващо допусна веднага изравняване. Радостта на чеха бе доста кратка, тъй като в следващия гейм се стигна до нов пробив от страна на Федерер. Този път Маестрото не допусна гаф и лесно затвори сета, а с това спечели и мача.

АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, МЪЖЕ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, ЖЕНИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ