Роджър Федерер отдаде по емоционален начин почит към един от бившите си треньори – Питър Картър, който трагично загина в автомобилна катастрофа година преди Маестрото да спечели първата си титла от Големия шлем. Говорейки пред „Си Ен Ен“ седмица преди старта на Australian Open, Федерер беше помолен да сподели за въздействието на Картър върху неговата кариера. 

Именно австралиецът Картър се счита за един от първите, които виждат огромния потенциал на Федерер, но автомобилната катастрофа слага край на живота му преждевременно. Самият Федерер използва случая да черпи вдъхновение по пътя към първата от 8-те си титли на Уимбълдън. Запитан какво би си помислил Картър за 20-те титли от Шлема на Федерер, Маестрото се задави в плача си: „Съжалявам. Надявам се, че ще се гордее с мен. Предполагам, че той не искаше да погубя таланта си. Когато почина това беше като червена лампичка за мен, тогава започнах да тренирам наистина здраво. Изключителен късметлия съм, че имах точните хора около мен в точните моменти. Разбира се, можете да кажете, че аз съм взимал тези решения, но късметът беше с мен през цялото време“. 

Родителите на Картът често могат да бъдат забелязани в ложата на Федерер по време на Australian Open. Швейцарецът пък с интерес си спомни как се е запознал с Питър: „Това е една хубава история. Той дойде да тренира в клуба по тенис в Базел и беше една от звездите на отбора. Имах възможността да получавам треньорски указания от него“, пише tennis24.bg

В този момент Картър е близък приятел с Дарън Кейхил, който пък тренира Лейтън Хюит, като двамата редовно си пишат какъв талант притежават младоците Лейтън и Роджър. „Играехме редовно двамата когато бяхме на 14, 16 и 18 години. Никой не знаеше, че и двамата (с Лейтън Хюит) ще станем шампиони на Уимбълдън и световни №1…Питър беше много важна част от моя живот, защото ако има някого, на когото да благодаря за техниката ми, това определено е той“, каза Федерер.