Носителят на рекордните 20 титли от „Големия шлем“ Роджър Федерер се класира за финала на силния тенис турнир от сериите ATP 500 в Дубай и е на крачка от страхотно постижение в кариерата си. 37-годишният швейцарец срази младия хърватин Борна Чорич с 6:2, 6:2 и ще спори за трофея с гръцкия талант Стефанос Циципас. 20-годишният тенисист обърна Гаел Монфис в изключителен двубой по-рано в три сета след 4:6, 7:6 (4), 7:6 (4) и ще играе във втория си финал в рамките на две последователни седмици, след като спечели титлата в Марсилия.

Федерер ще се опита да се реваншира за загубата си от Циципас на осминафиналите в Мелбърн по-рано през януари в търсене на своята рекордна осма титла в Дубай и юбилейна №100 в своята кариера. Швейцарецът може да се присъедини към американеца Джими Конърс (109 титли) и двамата ще бъдат единствените тенисисти в историята на спорта със 100 и повече титли. При жените до над 100 титли са стигали Мартина Навратилова (167), Крис Евърт (157) и Щефи Граф (107).

При триумф в Дубай тази година Федерер ще има 8 или повече титли на четвърти турнир, след като 9 пъти е печелил надпреварите в родния си град Базел и в германския Хале и има рекордните 8 трофея на “Уимбълдън”.