Григор Димитров е имал тежко заболяване, заради което едва не се е отказал от тениса. Това разкриха пред „ШОУ” близки до най-добрия български тенисист за всички времена.

Става въпрос за инфекциозна мононуклеоза - остра инфекциозна вирусна болест, характеризираща се с повишена температура, фарингит, генерализирано уголемяване на лимфните възли, засягане на черния дроб и слезката и своеобразни изменения в бялата кръвна картина. Известна още като „болест на целувката”, защото се предава със слюнка.

При някои лечението е повече от благоприятно, но при други се провлачва с месеци, та и с години. Любопитното е, че доста тенисисти са имали инфекциозна мононуклеоза. Сред тях е и легендарният Роджър Федерер. Неговият организъм обаче е успял да създаде достатъчни антитела, които са се преборили с коварната болест. Други обаче прекратяват преждевременно кариерата си като Робин Сьодерлинг, например. Шведът беше считан за един от големите таланти, но се оттегли от корта на 31 години.
„Мононуклеозата ме съсипа. Исках да поиграя тенис поне още два-три сезона, но лекарите бяха категорични”, призна наскоро финалистът от „Ролан Гарос” през 2009 година.

Анди Родик и Петра Квитова са само част от другите с това заболяване.

„При Григор нещата не бяха никак добре. Диагнозата беше поставена преди около 4-5 години. Всичко започна преди участието му на US Open. Гришо едвам изкара турнира, след което бе обявено, че е прекарал грип. Но беше нещо доста по-сериозно. Болестта го удари най-вече в черния дроб. Имаше огромна вероятност Гришо да бъде извън игра за дълъг период от време. Даже се говореше за край на кариерата му. А тогава той беше още много млад. За щастие силният му организъм и най-вече отличният лекарски екип, който се грижеше за здравето му, помогнаха да се оправи”, поясниха източници на тигъра на печата.

„Първоначално един доктор от чужбина отсече, че нещата са зле и прогнозира, че са нужни цели три години, за да се излекува Григор напълно. Това много стресира Гришо и хората около него. Добре че не се случи. Добре че думите на лекаря не се сбъднаха. Иначе Димитров нямаше да развие кариерата си и да постигне успехи. За късмет успя да се излекува”, добавят информаторите ни.