Както вече е традиционно в първите кръгове на турнирите от Големия шлем, Александър Зверев отново имаше драматичен мач. Този път №4 надделя в 5-сетов мач срещу Жереми Шарди със 7- 6(5) 6-4 5-6 6-7(6) 6-1 и за трета поредна година се класира за третия кръг на Australian Open. В следващия си мач победителят ще играе с Алекс Болт.

Саша Зверев се възползва от непредизвикана грешка на Шарди във втория гейм, която му даде точка за пробив. Още преди да е влязъл напълно в ритъм, световният № 4 вече имаше психологическо предимство в сета – той осъществи брейк и го затвърди за 3-0. Немецът изпита първи затруднения на свой начален удар в шестия гейм. Направи непредизвикана грешка, след което не разчете правилно излизането си на мрежата и така изостана с 0-40. Шарди сгреши две топки в аут, но същото стори и опонента му при следващото разиграване – французинът върна пробива. Веднага след това той завърши точка с невероятен бекхенд от движение и пласира ас, за да затвърди брейка за 4-4. 

При 6-5 Зверев достигна до къса топка и накара Шарди да сгреши последващото воле, като така си гарантира сетбол. Французинът се измъкна с мощен форхенд уинър, след което вкара сета в тайбрек. Там световният №4 стигна до минипробив за 4-3 и си осигури брейкбол при 6-3. Шарди записа две поредни точки, но не успя да се измъкне и Зверев поведе в сетовете – 7-6(5).

Шарди продължи да вкарва сравнително висок процент първи сервис, но в петия гейм изостана с 0-40 и даде три брейкбола на опонента. Зверев се отчете с два уинъра, а грешка на французина му даде добра преднина.

Шарди измъкна следващите две точки благодарение на сервиса, но 4-ият в света в крайна сметка проби за 3-2. 36-ият в света значително подобри нивото си с течение на сета. Запази най-доброто от посрещане при 4-5, като поведе с 30-0 с хубав лоб и уинър. Зверев изравни, но Шарди получи брейкбол след грешка на немеца. Три поредни мощни сервиса обаче измъкнаха световния №4 и той спечели втория сет с 6-4. 

В тази част Саша спечели 83% от точките на първи начален удар, а общо в мача до този момент поддържаше изключително солидно ниво на първи сервис – над 70%. В четвъртия сет Зверев допусна пробив за 2-4, но осъществи моментален рибрейк. Колебанията от страна и на двамата продължиха, като в единадесетия гейм световният №4 изпусна аванс от 0- 40, а после и нов брейкбол, преди опонентът му да вземе подаването си – 5-6. Веднага след това пък Саша допусна брейк – 5-7. Шарди бе опрян до стената в седмия гейм от следващия сет, когато все пак спаси четири брейкбола и извади подаването си – 4-3. В дванадесетия гейм французинът постави в сходна ситуация опонента си, който спаси три сетбола – 6-6. В последвалия емоционален тайбрек световният №36 надделя със 7-6(6). Зверев все пак не остави нещата тотално да излязат от контрол и в решителния пет сет бързо натрупа аванс от 4-0 гейма, които му гарантираха спокойно доиграване на срещата -6-1.

Още резултати: Алекс Болт – Жил Симон 2-6 6-4 4-6 7-6(8) 6-4; Лука Пуй – Максимилиан Мартерер 7-6(8) 7-6(8) 5-7 6-4.

 

TennisKafe.com