Новак Джокович продължава защитата на титлата си в Лондон, както и преследването на пети трофей. Уго Умбер не представляваше препятствие за световния №1 в осминафиналната фаза на Уимбълдън и сърбинът се справи успешно със съпротивата на 66-ия в ранглистата, като го надигра с 6-3 6-2 6-3.

Топ поставеният изигра своя мач номер 1050 в Тура и впечатли с висока ефективност на първи и втори сервис, както и с минимален брой непредизвикани грешки. Французинът пък допускаше много неточности в играта си и позволи лесно на Новак да стигне своя 11-и четвъртфинал на „свещената трева“. Това го изравни с Борис Бекер по този показател, а лидер е Роджър Федерер с 16 участие сред последните осем.

В битка за място във финалната четворка шампионът ще срещне Давид Гофен.

Още от началото на мача Джокович показа на съперника, че ще разчита много на солидния си сервис. Сърбинът вкарваше голям процент от началните си удари в игра и беше много ефективен в последвалите от тях разигравания. Рядко допускаше непредизвикани грешки и поведе с пробив за 3-1.

Френският тенисист също впечатли с брилянтен минаващ удар от бекхенд и като цяло се движеше добре по корта. Въпреки всичко обаче четирикратният шампион вкарваше в полето му дълбоки удари и до края на сета записа само общо две непредизвикани грешки, реализира осем уинъра и поведе в частите с 6-3.

След подновяването на играта световният №1 започна да показва добра игра от посрещане. Още при първото подаване на Умбер в сета той се възползва от двойна и още една непредизвикана грешка на 66-ия в света. Надгради с два мощни ретура – директен уинър от бекхенд и върната топка, която предизвика грешка на французина. Така Джокович вече имаше аванс от пробив и 2-1.

Четирикратният шампион впечатли с ефективността си при разиграванията на втори начален удар. Умбер сякаш се подвеждаше по темпото на сърбина и не успяваше да го затрудни. При 2-4 той допусна още една двойна грешка, а топ поставеният реализира пореден мощен ретур, за да стигне до точка за пробив. Французинът не успя да намери постоянство и след още няколко неточности сдаде гейма на съперника.

Умбер направи общо цели 16 непредизвикани грешки в тази част и изостана с 2-6.

В третия сет Умбер намали грешките и се представяше много добре на собствен сервис. Джокович обаче също не отстъпи и в първите си три подавания не даде точка на опонента, когато вкарваше първия си начален удар в игра.

В седмия гейм сърбинът се възползва от две грешки на френския си съперник и завърши пробив на нула с перфектна къса топка – 4-3.

Сърбинът затвърди и стигна до мачбол от посрещане в следващия гейм. Умбер го отрази, но не успя в следващата опасна ситуация и Новак премина напред след 6-3 в третата част.