Петра Квитова и Ашли Барти изиграха невероятен трисетов сблъсък на финала в Сидни. След над два часа на корта двукратната шампионка от Уимбълдън осъществи пълен обрат и вдигна трофея след 1-6 7-5 7-6(3)! Финалът на двубоя бе повече от драматичен.

Квитова сервира за титлата, но австралийката осъществи пробив за 5-5. Допусна обаче нов брейк в следващия гейм, давайки втори шанс на опонентката. Чехкинята отново не се справи и бе нужно да се наложи чак в тайбрека, за да триумфира. Барти не успя да направи решителната крачка към трофея, след като миналата година загуби финала от Анджелик Кербер. Не успя да отмъсти на чехкинята и за загубата във финала в Бирмингам от 2017 г. За Квитова пък това бе титла №26. В първия сет Ашли Барти вкара в игра едва 31% от първите си сервиси при двойно по-голям процент на Квитова.

Австралийката обаче спечели всяка една точка на първи начален удар (5/5). И двете реализираха по 4 уинъра, но Квитова допусна 13 непредизвикани грешки, а Барти бе почти безгрешна със само 3. 15-ата в света съумя да реализира три от четирите точки за пробив, които си изработи. Тя осъществи брейк още в първия гейм на мача, след което поведе с 3-0. Петата поставена регистрира първото си успешно подаване в петия гейм, но до края на частта остана само с него – 6-1.

Във втората част Квитова стана далеч по-агресивна от основната линия и лесно печелеше своите сервис геймове, докато Барти продължи да бъде несигурна на начален удар. В третия гейм чехкинята стигна до дюс от посрещане, но опонентката ѝ се спаси с брилянтна защита.

Същото се повтори и в седмия, но сервисът на Барти влезе в правилния момент и тя предизвика две грешки на съперничката, за да поведе с 4-3. В следващия гейм двукратната шампионка от Уимбълдън изостана с 0-30 след своя грешка и прекрасен форхенд по късия диагонал на австралийката. Тя обаче успя да обърне гейма, предизвиквайки три грешки на опонентката и завършвайки с бекхенд уинър по диагонала – 4-4.

Барти изигра страхотен девети гейм и го спечели на нула, принуждавайки съперничката да сервира за оставане във финала. Квитова изостана с 0-15, но обърна гейма с няколко добри завършващи удара. Австралийката изостана с 0-30 на свое подаване, а Квитова стигна до два скрити сетбола при 40- 15 след невероятен бекхенд уинър. Барти отново сгреши и чехкинята реализира първата си точка за пробив в мача – 7-5. 

Световната №15 обаче остана концентрирана, като взе първото си подаване в решителната част, а след това осъществи ранен пробив, който ѝ донесе психологическо предимство. Барти затвърди брейка след труден гейм и бе все по-близо до титлата – 3-0. Чехкинята обаче не се предаде – тя реализира първия си гейм в третия сет, а след това се възползва от колебанията на съперничката на начален удар, за да осъществи втория си брейк в мача. След само няколко минути Квитова изравни за 3-3. Стигна се до 4-4, а в деветия гейм чехкинята получи три брейкбола след няколко грешки на австралийката.

Барти показа невероятен характер и отрази всички скрити мачболи. Сгреши още веднъж при дюс, но изравни с мощен сервис. Нервите на 15-ата в света обаче не издържаха – тя даде пети брейкбол на Квитова, а след това сгреши топка в мрежата и чехкинята сервира за титлата. Обратите не свършиха дотук – Барти спечели точка на мрежата и това я вдъхнови да поведе с 40- 0. Квитова сгреши форхенд по правата и пропусна златен шанс да грабне трофея – 5-5.

Австралийката отново не се справи с напрежението на свое подаване. Изостана 0-40 и отново допусна пробив, давайки на опонентката си втора възможност да сервира за трофея. Тя обаче пак не се справи – допусна брейкбол след двойна грешка, а след това сгреши още веднъж два поредни сервиса, вкарвайки сета в тайбрек! В дългия гейм петата поставена поведе с 3-1, но Барти изравни с невероятна защита. Чехкинята отново натисна спусъка от сервис и реализира четири поредни точки, за да триумфира с титлата! TennisKafe.com