Димитър Кузманов е втората ни ракета в тениса. Роденият  на 28 юли 1993 година спортист е не само стабилен на корта, но е и такъв и като човек. Заради серия от контузии обаче той не успява да разгърне до краен предел отличния си потенциал. В навечерието на рождения му ден БЛИЦ му желае здраве и все така да върви напред. Кузманов даде интервю пред най-четената агенция от Финландия.

-Здравей! Първо да те попитам как си, след като получи травма на дясното коляно на турнира в Тампере и заради нея отпадна от надпреварата?
-За съжаление получих повторна контузия на мястото, което лекувах през месец март. Бях с болки в последните месеци, които не ме спираха да играя, но същевременно не бях пълноценен на корта. Вчера обаче по време на мача със словенеца Блаж Рола получих усукване на коляното. Болката беше нетърпима. Нямаше как да продължа и прекратих участието си на турнира във Финландия. Сега се прибирам в България и още утре сутринта в 8:30 часа съм на преглед на родна територия. Ще ми бъде направен ехограф, но доколкото познавам тялото си, минимум две седмици ще съм извън игра. Даже не е изключено да отсъствам от мачовете близо месец. Контузията доста обърка плановете ми. Имам наситена програма и ще пропусна турнирите в полския град Сопот и след това в Аугсбург, Германия. Тази година не тръгна добре за мен. Знаете, че заради обособяването на новата ранглиста на ITF не можах да участвам в края на януари на Аустрелиън Оупън. Но въпреки всичко аз не съм от хората, които се предават.

-Ти обаче вървиш уверено в световната ранглиста. В края на август ще се върне АТР-системата за точкуването, дали тя ще е предимство за теб?
- Това ще е по-малкото зло, тъй като в тази ранглиста моята позиция ще бъде около 290-а и ще е прогрес с оглед на моментното ми класиране – 315-то. Новата система на точкуване обаче няма да ми върне мястото в ранглистата от началото на годината.

-Ти си от тези спортисти, които обичат родината си и се раздават максимално за нея. Какво очакваш от мачовете ни за Купа Дейвис срещу ЮАР през септември?
- Не крия и винаги споменавам, че обичам да играя за България. Това беше една от причините вчера да приключа участието си на турнира в Тампере, за да не се усложни здравословното ми състояние. Аз искам да съм част от отбора ни за Купа Дейвис и ако не съм добре физически, ще пропусна предстоящия сблъсък с ЮАР. Вече 6-7 години играя за родината ми в неофициалното световно първенство по тенис и смея да твърдя, че южноафриканците са най-трудният ни съперник. Те имат силни играчи -  Лойд Харис, Равен Клаесен. Освен това мачовете ще се състоят на твърда настилка, което е по-благоприятно за тях.

-Григор Димитров ще промени ли своето отношение към мачовете на България за Купа Дейвис?
- Силно се надявам да вземе участие. Без него ще е доста трудно. Не и невъзможно, но ще е трудно. Дано до няколко седмици Григор даде отговор и се включи в отбора за мачовете с ЮАР. Знаете, че през януари 2020 година ще има нов формат за Купа Дейвис. Според този формат ние сме зависими от Григор, защото се гледа моментното състояние и класиране на най-високопоставения тенисист на всяка една страна. В турнира участват 24 държави. Първоначално бяхме на 16-та позиция, но сега сме на последната 24-а заради спада в играта на Гришо. Дано той намери начин да подобри формата си и да се съгласи да участва в мачовете с ЮАР. Това е важно не само за него, важно е за нас, като отбор, важно е за нацията ни.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

-Смяташ ли обаче, че Гришо ще върне познатата си добра форма?
-
По всичко личи, че Григор има проблеми с рамото, което рефлектира върху формата му и участието му на корта. Вероятно си има и някакви свои лични причини, които му пречат да се превърне отново в машина за победи. Но, вижте, хората отстрани не знаят какво се случва с даден спортист, какво чувства той, какви проблеми има. Така е и при мен с моето дясно коляно от четири-пет месеца насам. Пожелавам от все сърце на Гришо да се пребори с проблемите си, което ще му помогне да бъде пак класа на корта. Това ще е добре и за него, и за спорта в България.  

-Какво е нивото на българския тенис в момента? Каква оценка му поставяш по шестобалната система?
- Почти много добър 5. Радвам се, че Вики Томова спечели титла при жените. Там имаме добри състезателки. Реално погледнато, България няма толкова много професионалисти при мъжете и жените, но разполагаме с отлични юноши и таланти. Адриан Андреев, Алекс Донски, Алекс Лазаров  - това са млади момчета, които имат голямо бъдеще. Опитвам се да им помагам, когато мога. Те постоянно се допитват до мен. Именно заради голямата перспектива, която имаме в тениса, аз поставям оценка 5.

-Ти си лице на фондацията на Бербатов. Трябва ли други да последват неговия пример?
-Много съм щастлив, че след толкова години, след като спечелих наградата на фондацията, двамата поддържаме връзка и до днес. Не крия, че мечтая един ден и аз да създам подобна фондация. Благотворителността е нещо велико и осмисля всичко, което правиш. В България има доста хора с възможности, които не са само спортисти, и ще бъде прекрасно, ако те последват неговия пример!

-Участвал си във футболни мачове с Бербо. На какъв пост играеш на терена?
-Миналата година бяхме в един отбор по време на мача, организиран под мотото „Не на агресията”. Бербатов ме попита на какъв пост искам да играя. Отговорих му,  че няма проблем – където и да ме постави, ще се справя. Той ме прати на левия бек. И въпреки че нямам добър ляв крак, се чувствах комфортно на тази позиция. Даже подадох за два от головете и победихме.

- Фен си на Локомотив (Пловдив). Очакваше ли любимият ти отбор да спечели Купата на България и ще бъдеш ли на мача със Спартак Търнава в четвъртък?
- Честно казано, не очаквах. Бях чужбина заради участие в турнир и нямах  нерви да гледам мача по телевизията. Още повече, че срещу Локото на терена беше кръвният ни враг Ботев. Но когато майка ми ми написа, че водим с 1:0, не се сдържах и догледах последните минути. Беше инфарктно накрая, но важното е, че спечелихме Купата. Радостта ми беше огромна. А що се отнася до мача със Спартак Търнава за Лига Европа, утре вечер съм на стадиона. Както се казва – всяко зло за добро. Контузен съм, но това ще ми позволи да се прибера в България, да отида на стадиона, да се видя с приятели и да подкрепим Локомотив (Пловдив), който има годишнина от създаването си утре. Хубави емоции, от които имам нужда. Силно се надявам хубавите емоции да останат и след последния съдийски сигнал.

-В неделя си рожденик? Къде ще посрещнеш празника?
- Тъй като на другия ден започва новата седмица, ще отложа празнуването за следващия петък или следващата събота. Прекрасно е, че ще бъда на рождения си ден в България. Да, предстои ми лечение на коляното, но в  последните години винаги на моя рожден ден съм някъде из чужбина. Сега обаче ще съм си вкъщи!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ