19-годишният Алекс де Минор завоюва първия трофей в кариерата си на ниво ATP в родния Сидни! Във финала на „Кен Розуел Арена“ австралиецът се справи с Андреа Сепи със 7-5 7-6(5) за малко повече от два часа. Така Де Минор поправи грешката си от миналата година, когато в мача за титлата загуби в три сета от Даниил Медведев.

Младата надежда на Австралия игра впечатляващо през целия турнир, като не изгуби нито един сет. По-рано днес той трябваше да играе отложения си полуфинал срещу Жил Симон, но не срещна съпротива, а часове по-късно вече е с трофея в ръцете си. Той е най-младият шампион в Сидни от 2001 г. насам, когато 19-годишният Лейтън Хюит печели титлата. След дълъг гейм Де Минор допусна пробив още на старта, а след това се добра до брейкбол, който не успя да реализира.

Така Сепи поведе с 2-0, а местният любимец трябваше да се справя с мощните му ретури, за да регистрира първия си успешен гейм за 1-2. Италианецът демонстрира невероятна защита, за да отрази три точки за пробив и да направи резултата 3-1. В следващото си подаване обаче се пропука, тъй като Де Минор игра блестящо от основната линия и реализира няколко завършващи удара – 3-3. В следващите четири гейма сервиращият диктуваше дългите разигравания от основната линия и не даваше много възможности на посрещащия. Де Минор поведе с 6-5 и принуди съперника да подава за оставане в частта.

Точно тогава натисна спусъка от ретур и принуди Сепи да сгреши за 15-0. Топка на линията, реализирана от австралиеца, и грешка на италианеца дадоха три сетбола на Де Минор. Петият в схемата пропусна два от тях, но след това принуди опонента да сгреши бекхенд в мрежата и спечели частта със 7-5.

Интересна статистика след първия сет показа, че австралиецът е избягал малко над 4 км, докато Сепи – два пъти по-малко (1,7 км). Италианецът вкара 44% от първите си сервиси при 74% за опонента и спечели 57% от точките на първи начален удар срещу 75% за Де Минор. Набралият инерция австралиец изработи брейкбол още в първото подаване на съперника във втората част, след като пласира форхенд на линията.

Сепи спаси тази и още две точки за пробив със страхотни удари по правите, които разрушиха здравата защита на Де Минор от дъното на корта. В крайна сметка италианецът взе сервис гейма си за 1-1. В седмия гейм италианецът стигна до брейкбол след неуспешен лоб на опонента, а след това Де Минор направи двойна грешка и сдаде подаването си. Осъществи обаче светкавичен рибрейк за 4-4, тъй като

Сепи допусна някои елементарни грешки от основни удари. 34-годишният италианец сервира за оставане в мача при 4-5 и се справи безупречно. Стори същото и при 5-6 и прати сета в тайбрек. Там Сепи поведе с 4-2, но допусна двойна и непредизвикана грешка. След като изравни обаче, австралиецът също допусна двойна грешка. Играта на нерви продължи – италианецът сгреши форхенд в аут – 5-5. Де Минор стигна до мачбол в следващата точка след нова неточност на Сепи. Реализира я и триумфира с първа титла в родния Сидни!

TennisKafe.com