Изабелла Шиникова постигна впечатляваща, надделявайки срещу бившата номер 12 в света Сабине Лисицки (Германия) в среща от първия кръг на квалификациите на турнира по тенис на червени кортове в германския град Щутгарт с награден фонд 886 077 долара. 27-годишната българка елиминира участващата с "уайлд кард" представителка на домакините в оспорван мач с 3:6, 6:3, 7:6(8). Срещата продължи 2 часа и 2 минути. 

В първия сет Лисицки направи пробив в шести гейм, който й беше достатъчен, за да поведе в резултата. Във втората част Шиникова взе подаването на съперничката си в шестия гейм и изравни резултата.

В третия сет българката поведе с пробив, но в осмия загуби подаването си и германката изравни 4:4. В 12-ия гейм Шиникова пропиля два мачбола, а в тайбрека стигна до нови два мачбола, от които не успя да се възползва. Германката също имаше два шанса да приключи мача, но не успя да реализира нито един от тях. Все пак българката стигна до крайния успех при петия си мачбол, след като спечели тайбрека с 10:8.

Шиникова заработи 13 точки за световната ранглиста и 1909 долара.

Следващата съперничка на българката е третата поставена в схемата на пресявките Вера Звонарьова (Русия). 34-годишната рускиня е бивша номер 2 в световната ранглиста, но в момента е 85-а. Тя има 12 титли в кариерата си. Шиникова и Звонарьова не са играли помежду си до момента.