Роджър Федерер е новият стар шампион на Аустрелиън Оупън. Маестрото победи в пет сета Марин Чилич – 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1. Това бе 20-та титла за швейцареца от Шлема, с което продължава да води в оупън ерата по спечелени трофеи. След него с 16 е Рафаел Надал. Това бе 30-ти финал за Федерер на турнир от Големия шлем и 20-та титла, има 10 загубени финала. Федерер изравни Рой Емерсън и Новак Джокович по брой спечелени титли в Мелбърн – по шест.

Това е втора поредна победа на Федерер срещу Чилич на финал на турнир от Големия шлем след Уимбълдън 2017. Хърватинът остана с една титла от Шлема (Ю Ес Оупън 2014) и вече има два загубени финала (Уимбълдън 2017 и тази година на Аустрелиън Оупън).

Двубоят започна с вихрено темпо от страна на 36-годишния Роджър, който набързо поведе с 4:0 гейма, а само 24 минути му бяха необходими, за да затвори сета при 6:2.

Вторият сет бе равностоен и двамата стигнаха до тайбрек. В него Федерер направи минипробив и сякаш имаше предимство при 3:2 точки. След това обаче Чилич стигна до 6:4 и затвори сета при 7:4 точки.

В третия сет отново имаше равностойна игра до шестия гейм, когато Федерер стигна до пробив, след който му бе лесно да затвори сета при 6:3.

Така Чилич бе изправен до стената и започна четвъртия сет кошмарно – с пробив. Федерер обаче започна да греши все по-често и пробивът бе върнат при 3:3 гейма. Това бе едва първият пробив, който швейцарецът допусна от началото на двубоя. Това обаче не бе всичко от страна на Чилич, който осъществи още един пробив за 5:3, след което затвърди за крайното 6:3 и изравни сетовете – 2:2.

В последния пети сет Федерер направи пробив, който затвърди и набързо поведе с 3:0 гейма. След това резултатът стана 5:1, а на свой сервис на нула Федерер спечели с 6:1, а с това и мача.

АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, МЪЖЕ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, ЖЕНИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ