Суеверието е страшна работа! Влезе ли в главата на човек някакъв ритуал и тръгне ли му с него, той го изпълнява винаги. Най-ярък пример са футболистите. Едни се кръстят преди мач, други пипат тревата с лявата ръка, трети стъпват на терена първо с десния крак, а четвърти не се бръснат. Това са традиционните похвати. Има обаче нестандартни и тайни ходове, които в повечето случаи са дело на ритащите у нас чужденци.
 
Гай целува пръчки
Сенегалският ексзащитник на ЦСКА Ибрахима Гай го тресе яко суеверие. Всеки ден преди мач на “армейците” чернокожият гигант се затваряше в себе си и по двайсетина минути дреме със полуотворени очи. В началото съотборниците му мислят, че мюсюлманинът Гай се моли на Аллах, но по-късно той разкрива тайната си:. “Повече не ме питайте, защото няма да ви кажа. Научих тези вълшебни слова от един магьосник в Сенегал и те ми носят късмет”, признал Ибрахима.  Гай изважда и някакви пръчки,  които целува, а после прибира обратно в сака си. Веднъж сенегалецът забравя да изпълни ритуала и злото го настига. Левски надвива ЦСКА с 2:0, а Гай сбърква фатално при гола, отбелязан от Георги Иванов-Гонзо.
 Бившият му съотборник в ЦСКА Мукаси пък подскача на един крак и си пее южноафриканска песен. Макдоналд повторил упражнението преди дербито със “сините” през есента на 2002 г., след което забива две парчета във вратата на Иванков.
 Друг чужденец в България - бразилецът Вава, е още по странна птица. Нападателят на Беласица си удря по три-четири шамара, ококорва огромните
си зъркели и издава звуци с надути бузи.
 
Джайеоба се бара за члена
Класацията обаче се държи от нигериеца Джайеоба. “Любимецът” на Херо преди да излезе от съблекалнята, се побарва два-три пъти по мъжествеността си. “Абе, гледам го аз в началото, чудя се и си викам - тоя така се надъхва, че оная му работа се е надървила. А после се оказа, че си я бара за кадем”, твърди бивш съотборни на Дайо в Локо (Пловдив).
 Почти неизвестният сенегалец Диоп, който гонеше топката с екипа на Добруджа, пък разговаря с духове. Вечер преди важен мач  африканецът сизапушва ушите, затваря си очите и почвал да говори на странен език - вероятно диалект на родното му племе.
 Навремето в шампионския тим на Етър играеше украинецът Иван Шарий. За него цяло Велико Търново разправяше, че специалният му ритуал бил... стотина грама водка. Гочето Василев, тогава треньор на “виолетовите”, го разкрива и го одрусва с яка глоба.
Сред българите също е пълно със суеверници.  Заминалият за Щатите Галин Иванов винаги трябвало да се чуе преди мач с жена си. Ако булката му случайно не вдигне телефона, значи или ЦСКА ще падне, или Галин ще получи жълт или червен картон. На “Герена” се шушука, че
 
Гонзо имал специален амулет,
който му помага на терена. Той го пипа три пъти с дясната ръка, после го оставя в съблекалнята и излизал да гази противника. Преди Иванов да замине за Франция обаче талисманчето изчезва и каръкът станал постоянен спътник на нашенеца в Рен. Там Гонзо изобщо не се разписва за цял шампионат.
Димитър Бербатов пък си завързва най-напред дясната обувка и с дясната ръка посягал и взимал екипа, с който ще играе мача.
Друг национал - Мартин Петров, има навик да си вади и слага сватбения пръстен, а приятелят му Стилиян се заглежда в багажа на хората. Ако сутринта Стенли види някой да носи пълна чанта, значи го очаква победа. Празна ли е торбичката на първия срещнат минувач, значи резилът ще е стопроцентов. Далеч от тези неща са други двама популярни футболисти - Красимир Балъков и Радостин Кишишев. При появяване на терена те също си имал дребни ритуали, но не прекалявали като съотборниците си в националния тим. Защитникът на Лестър го давал пълен непукист и се спуквал от смях, когато чуел за суеверие: “Абсолютни щуротии. Който си мисли, че по този начин ще повлияе на мача, значи нещо не е в ред. В Чарлтън имаше всякакви образи. Един слага слиповетеси наобратно. Друг никога не облича блузи с жълт цвят два дни преди двубоите. Имаше една терца, който си връща часовника с трийсет минути назад, а след мача пак го сверява. Две години не можа да ми обясни, защо прави така”, ядосва се Тинката..
 
Гунди бие метани в съблекалянта
Легендите на българския футбол са още по-суеверни. Гунди превръща съблекалнята в параклис. Той се кръсти и бие метани преди всеки мач. Това му помага. Кариерата му върви по вода. Той има много болезнени травми, но няма фатална контузия като счупване на крак например. На игрището обаче Аспарухов никога не се кръсти, понеже е член на БКП и на ЦК на ДКМС. Останалите от "Левски" удрят по един кръст на пистата.
Сашо Костов излиза на терена с голяма игла в гащите. Съотборниците му мислят, че тя му е някакъв талисман. Обаче се оказва, че крилото боде с губерката бранителите, за да ги изнервя и провокира.
Жоро Соколов е изключително суеверен. Той също редовно се моли преди мач, но за разлика от Гундарата го върши открито. Соколето има желязна традиция. Той не започва срещата, докато не изяде буркан с глюкоза.
Преди мач вундеркиндът на футбола сънува. По съня разбира изхода на двубоя. Дважди преди дерби с ЦСКА мистериозна ръка му подарява букет червени рози. И двата пъти Соколето вкарва победни голове на армейците в края на мача!
Най-лошата поличба за Белия Гаринча е да спи следобед, щом ще играе. Случва му се само веднъж в Дупница. На следобедната дрямка футболистът вижда трибуните на стадион "Бончук" обвити в черен креп. На мача с "Марек" Белия Гаринча чупи крак и пропуска световното в Англия! Соколов има видения за края на живота си. Преди смъртта си той сънува един и същ сън. Мачът започва, стадионът е пълен. Отборите излизат, а на него му няма обувките....
 
Нако Дойчев е екстрасенс
Локомотивци също вярват във всевъзможни мистерии. Но те не обичат сънищата. Обикновено когато някой от тях сънува, че бият става обратното. Този карък разчупва Нако Дойчев. Преди реванша с "Динамо" - Киев му се присънва, че вкарва победното попадение. Съотборниците му изтръпват. Те решават, че новобранеца ще си вкара автогол. Успокояват се с факта, че младежът е дълбока резерва. Обаче Шпайдела пуска Нако в игра и той забива победния гол. Точно както го сънува!
Когато някой предварително каже, че "Локо"-то ще бие, левичарят Начко Михайлов се удря по десния крак и казва: "Да чукна на дърво!".
Котков много рядко пие преди мач, напук на мълвата. Но съиграчите му забелязват, че вкарва толкова голове, колкото питиета изпива на екс. Това важи особено за мачовете с ЦСКА. Веднъж Котето им прави хеттрик след три коняка, гаврътнати в "Прага". Друг път им шибва четворка без гарнитура.
 
Червените магии
Съблекалнята на ЦСКА също е обвеяна с фатализъм. Преди всяко дерби Манол Манолов Симолията си реже ноктите на краката и си глади екипа. Треньорите на армейците пък гледат непрекъснато в чинията на легендарния Гацо Панайотов. Те забелязват, че ако Гацо си поръча люти чушки преди мач ЦСКА пада. Ако чушлетата отсъстват в менюто на плеймейкъра, отборът размазва дори грандове като "Атлетико" - Мадрид, "Ювентус", "Партизан".
Якимов не остава по-назад от свой кумир. Той категорчно отказва да сменя футболните си обувки. През цялата си кариера рита с два чифта бутонки, които кърпи като Самарското знаме. На всичкото отгоре Митата си внушава, че щом Пламен Янков му лъска обувките, той вкарва. През целия шампионат 1970/71г. техничарят използва Пацо за ваксаджия. Накрая Якимов става голмайстор на България! За сефте в кариерата си.
Треньорите непрекъснато мъчат Петър Жеков да сваля килограми. Обаче феновете на ЦСКА насърчават апетита му. Те вярват, че колкото по-дебел е Петьо, толкова по-често бележи.
През шестдесетте и седемдесетте години съблекалнята на ЦСКА е като бар "Наздраве". В очакване на първия съдийски сигнал, армейците цапват по ракия на екс. Едни пият голяма, други малка, но щом ударят концентрата бият!
Железни табиети има и Христо Стоичков. Преди всеки мач той стъпва на тревата с левия крак и докосва терена с ръка. Този ритуал му помага да надживее на игрището футболните си набори и да се опази от фатални травми.    
Иван ТОДОРОВ
Крум ФИЛИПОВ
 
БЛИЦ досие
* Начко Михайлов е религиозен. Той от десетилетия не пропуска църковна служба. Това му помага да не получи контузия на убийствената си левачка в цялата си кариера. .През 70-те години Атанас води под строй локомотивци на черква всяка седмица.
* Иван Колев е едновременно религиозен и суеверен. Освен в Божия храм той ходеше често и при Ванга. Обаче Ването се страхува панически от гробища и не присъства дори на погребенията на съотборниците си.
* Наско Сираков играе на световното в Америка с обицата на Илиана Раева. Тя му носи късмет, но левскарят я губи и шансът му обръща гръб.
* Преди всяко голямо първенство боксьорите от националния отбор оглозгват по едно печено агне. Откакто го правят не се връщат без медал от голямо състезание. След няколко загуби от "Левски" пък Петър Михтарски събра "червените" на чеверме. И ЦСКА би!