Представянето на книгата на Христо Стоичков предизвика фурор и в Бургас. Хиляди фенове се събраха в цялото пространство вътре и извън Гранд хотел "Приморец" с надежда да се докоснат до легендарния футболист. В залата, за да поздравят Камата, бяха дошли Христо Порточанов, Тони Димитрова, Димитър Димитров - Херо и децата от всички футболни школи в града. 

Стоичков даде и кратък брифинг преди представянето на книгата, разказват колегите от "Флагман". 

"Чувствам се като на 53 - млад и щастлив, че хората показват голямо уважение. Благодаря им за огромното чакане. По три-четири часа се налага да стоят и да раздавам автографи“, каза развълнуваният Ицо. 

"Това е една книга, която е за всички вас и най-вече за малките, за да видят за къде сме тръгнали, какво сме направили. Един ден може някои от тях да решат да вървят по нашите стъпки", добави Стоичков. 

На въпроса какво е спестил в книгата, той отговори, че нищо, а след като бе попитан дали може да разкаже за интересна случка от Бургас, отговори, че са много. „Да не забравяме, че съм играл тук в далечните 1982-1984 г. на стадион „Черноморец“. Големи мачове сме правили с „акулите“, когато бях в ЦСКА. Имаше футболисти от голяма класа. Спортът винаги ни е обединявал", каза Камата.

Попитан кое е по-трудно - да е футболист или журналист, Стоичков отговори, че не е лесно да си спортист, защото трябва да бягаш след топката. „Трудно е и да направиш едно интервю, тъй като трябва преди това да се подготвиш, да разбереш откъде е тръгнал, да се срещнеш с негови приятели и родители, с треньори. Трябва да знаеш как да зададеш въпроса, а не да хванеш човека за яката и да му кажеш да говори, както сме свикнали в България. За мен е лесно, защото има светила в световната журналистика, до които мога да се допитам", разказа легендата на Барселона. 

Писането на книгата му продължило 2 години. "Не е лесно. Има неща, които не си спомням. Всичко преживявам отново. Връщат се тръпките", разказа Стоичков.

"Христо Стоичков: Историята" Камата написва в съавторство със спортния журналист Владимир Памуков, а издател е "Софтпрес". Първият тираж се изчерпва за три дни, а новите отпечатани 20 хиляди копия са допълнени със снимков материал от премиерата на творбата. На срещите с публиката в страната ще има налични бройки от второто разширено издание.

Книгата съдържа цял един живот, на един велик българин и се чете леко, приятно и бързо. Забавните моменти и оригиналния език и хумор на Камата са ярки и изобилстват. Христо Стоичков е имал своите трудности, но със специфичния си светоглед представя и тях не като непреодолими планински върхове, а като поредните предизвикателства, които са го амбицирали – и са част от това, което е днес. Изобщо не е нужно да сте футболен фен, за да ви допадне „Историята“. Тя не е безкрайна поредица от стадиони, статистики и сухи факти, а емоция, път и развитие, от кварталните прашни улици, до 100-хилядната публика на „Камп Ноу“, многобройни осмици, капитански ленти, победи не само във футбола - но и в белота, до „Господ е българин!“ – и отвъд.