Под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша” Столична община и Фондация "София - Европейска столица на спорта" организират на 9 юли (неделя) голям спортен празник на хижа "Момина скала". Третото издание на Витоша Летен Фест е част от инициативата София - Европейска столица на спорта 2018 година и включва планинско колоездене, планинско бягане и кратък туристически поход. Организаторите подготвят богата забавна програма, песни, демонстрации и танци, безплатен планински тролей над Боянската река, катерене по стена, за зрителите са предвидени специално изградени сцени с възможности за много игри, забавления и награди.

Подробности за предстоящия Фест:
Наредба - Витоша Летен Фест 2017
Събитието се организира от Столична община и Фондация „София - Европейска столица на спорта “ и е част от инициатива „София - Европейска столица на спорта 2018“. Спортният празник включва състезания, забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени сцени с възможности за много игри, забавления, томболи и награди. Ще има още надпревари по бързо разпъване на палатка и теглене на въже, а като допълнителна емоция децата ще могат да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей и стена за катерене осигурени от „Мачирски спорт“. На поляната ще бъде открито и поредното издание на постоянна мобилна изложба „София Фото Спорт“, която ще представи уникални снимки, запечатали вълнуващи мигове и колоритни фигури, оставили трайна следа в развитието на българската столица.

ДАТА И МЯСТО: 
9 Юли 2017, Природен парк „Витоша“- хижа „Момина скала“

ДИСЦИПЛИНИ:
- Състезание по планинско бягане – старт в 10.30 ч. по 12 км трасе „Кумата“ 
- Състезание по планинско колоездене - старт в 10.45 ч. по 7/20 км (една/три обиколки) трасе „Копитото“ 
- Туристически поход – начало 11.00 ч. по 3.5 км трасе „Обичам Витоша“ около 2 часа

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ: 
За бягане и колоездене: юноши и девойки(16-18г.), мъже и жени; ветерани мъже и жени (40+);
За похода: Без ограничения

ТРАСЕ
По предложен от организаторите маршрут за различните дисциплини по спортове.

ПОДКРЕПИТЕЛНИ ПУНКТОВЕ: 
Ще има два подкрепителни пункта – един по трасето за колоездене и един по маршрута на бягането – хижа "Еделвайс".

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
Всички участници се състезават по свое желание и на собствена отговорност, за което попълват декларация при регистрацията. Участниците се задължават да се движат по маркировката и да спазват Закона за движение по пътищата, преди, по време и след състезанието. Състезателите да носят лични карти или ученически книжки и да бъдат екипирани с необходимата екипировка – участниците в състезанието по колоездене крос–кънтри е задължително да са с каски и е препоръчително да са с очила, ръкавици и наколенки. Препоръчително е да се направят предварително застраховки.

СТАРТОВА ТАКСА:
Участниците са освободени от стартови такси.

КЛАСИРАНЕ И НАГРАДИ:
Класиралите се на първите три места мъже и жени в дисциплините байк крос–кънтри и бягане крос–кънтри ще си разделят награден фонд от 3500 лева и ще получат медали и материални награди. Участниците в туристическия поход ще получат сувенир на събитието.

НАГРАЖДАВАНЕ НА ПРИЗьОРИТЕ: 
13.00 часа в зоната на старт/финала.

ТРАНСПОРТ:
На желаещите да се включат в събитието ще бъде осигурен обществен транспорт от София: тръгване от Национален стадион „Васил Левски, паркинга пред централния вход на стадиона в 8:00 часа (автобусите ще са означени с табели на събитието) до м. Златните мостове - и обратно след приключване на събитието тръгване от Златни мостове в 14:30 часа. За колоездачите ще бъде осигурен транспорт за извозване на байковете от нац. стадион В. Левски. Личните автомобили този ден ще бъдат паркирани край Златните мостове.

ЗАПИСВАНИЯ И РЕГИСТРАРАЦИИ:
на http://racetimingbg.com/vitosha-summer-fest и в деня на Феста – на обособените пунктове по дисциплини от 9.00 до 10.20 ч. пред х. Момина скала.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
на www.sofia2018.bg, в специалната Facebook страница на събитието, на [email protected]. Организаторите не носят отговорност за евентуални промени и събития, предизвикани от извънредни обстоятелства. Пресконференция на 4 юли, вторник, от 11 ч. в ИнфоЦентър София2018 (срещу Румънското посолство).