Президентът на федерацията ни по джудо Румен Стоилов реши да си направи необичаен подарък за 60-годишнината си. Навръх личния си юбилей европейският шампион по самбо от Варна`82 реши да пробва силите си на... Хималаите. Идеята узрява от година. И макар че не прави специална подготовка за това предизвикателство, поне 4-5 пъти в седмицата изминава за час-два с бързо ходене определени километри на Витоша.

„Това е една провокация към самия мен. Лесно може да се отиде например на Малдивите или на Хаваите... Но ми се ще да видя какви са ми все още възможностите, да преоткрия себе си. Бях говорил с Боян Петров и с Дойчин Василев. Според тях ежедневната ми подготовка за поддържане на форма е напълно достатъчна да преодолея същите километри на надморска височина над 1500 метра", разказа Стоилов пред "Труд".

А преходът в Хималаите ще е съвсем истински, даже с шерп. И всеки ден търсачите на силни усещания ще изминават различни маршрути.

Всъщност, не за първи път Румен Стоилов прави кардинална промяна в житейския си път. След 13 години той напусна поста вицепрезидент и на световната, и на европейската федерации по самбо. Причината е невъзможността да съвместява ръководна длъжност и в джудото, какъвто е регламентът. Преди това си тръгва и от председателското място на родната централа. Тогава на общото събрание никой от делегатите не иска да гласува за оставката му. А вотът идва след увещания от негова страна, че оттеглянето му не е „изоставяне на любимия спорт“. И, че ще продължи да помага.

Реакцията е резонна. По време на неговото управление спортът бележи най-големия си възход, а състезателите ни печелят десетки титли. Мария Оряшкова покорява неколкократно световния и европейски връх. Благой Иванов-Багата пък детронира непобедимия дотогава Фьодор Емеляненко на мондиала през 2008 в Санкт Петербург, с което слага край на хегемонията на руснака в бойното самбо. А шокът за Сборная идва пред погледа на президента Владимир Путин.

„Винаги съм казвал на състезателите, че нашата цел са титлите. Защото всички помнят шампионите, а не медалистите", казва Стоилов.

Самият той е минал през всички стъпала на спорта. Кариерата му започва като състезател по борба в свободния стил и 7 години е в ЦСКА. После се захваща със самбо и още 16-годишен, докато е в казармата, печели първия си медал при мъжете. А най-големият му успех е европейска титла от първенството във Варна през 1982 г. Става и трети на игрите „Дружба“ две години по-късно. За хората, които го познават от тепиха, той се слави с прякора Непобедимия. Защото срещите си печели с атрактивното изпълнение на коронната си хватка „мелница“. Техниката прилага, както в борбата, така и в самбото. А докато е състезател на „Академик“ участва и в отборни срещи на джудо.

„Както казваше и моят учител професор Райко Петров, всичко в двуборствата е борба – разкрива Стоилов. – И много от прийомите от този древен спорт се използват и в самбото. Предимството е, че си с дрехи и по-удобно е да хванеш противника. Плюс това имаш богатство от ключове на ръцете и краката.“

След като завършва образованието си в НСА, три години Стоилов е помощник треньор в националния ни отбор по самбо. По негово време настоящият ни селекционер Васил Соколов два пъти ликува със световна титла. Впоследствие получава предложение от Израел да тренира техните национали. И докато 4 години е в Тел Авив учи икономика и финанси. Научава и иврит. „Там се развих като личност“, признава Стоилов, който паралелно с това работи и като спортен директор на голям хотелски комплекс.

В добавка към биографията му зад граница, изкарва и първата война в Персийския залив. “Беше си страшничко, чуехме ли сирените, веднага се криехме в бомбоубежищата – спомня си той. – За щастие Ирак не изстреля химическо оръжие, каквато заплаха имаше….Войната ме научи на независимост.“

През ноември 2018-а самбото направи нова голяма крачка за влизане в олимпийското семейство. Международният олимпийски комитет (МОК) даде временен статут на този спорт, който в следващите 3 години ще получава и ежегодно финансиране. А една от заслугите за това бе на Румен Стоилов. Като вицепрезидент на Международната федерация (ФИАС) българинът предлага ред иновации. Една от тях е слаборазвитите страни в този спорт да получават финансово подпомагане от ФИАС. Така през 2015 камерунката Пол Ситчепинг става първата африканка, медалистка от световно първенство – бронз. А година по-късно на мондиала в София страните участнички вече са рекордни – 88.

Наред със спорта, Стоилов се занимава с бизнес и с политика. Бил е депутат, а сега е съветник в парламента. Признава, че най-комфортно се чувства, именно в сферата на спорта. През есента на миналата година той се захваща с ново предизвикателство. Става президент на родната федерация по джудо, като избира за свой заместник един от най-успешните ни състезатели в този спорт – Даме Стойков. И само за 6 месеца националите ни се връщат отново на пътя на отличията. А голямата амбиция на новото ръководство е медал от олимпиада, който липсва вече 15 години.
* Maтериалът е на колегите от "Труд"