ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК! 

Общата пазарна стойност на футболистите, които попаднаха в съставите на националните си отбори за световното първенство в Русия, е 12,6 милиарда евро, а с най-скъп отбор разполага Франция (1,41 милиарда евро). Това сочи последният анализ на Международния център за спортни и футболни изследвания (CIES) в швейцарския град Нюшател. Преди седмица от CIES обявиха голмайстора на Тотнъм Хари Кейн за най-скъп футболист в света – 201.2 милиона евро, следван от звездите на ПСЖ Неймар (197.5 милиона евро) и Килиан Мбапе (186.5 милиона евро), който е най-скъп от състава на „петлите“ с 13% от общата стойност на тима и е пред други две от звезди Антоан Гризман и Пол Погба.

Първите три национални отбора в класацията на швейцарските учени преминават границата от 1 милиард евро. След французите са англичаните с 1.39 милиарда евро и бразилците с 1.27 милиарда евро. Оценката е на базата на вероятната цена, която биха платили клубове за играч, както и други променливи като възрастта и продължителността на договора на съответния футболист.

Любопитен факт е, че най-скъпият германски футболист Лерой Сане (152.2 милиона евро) от английския шампион Манчестър Сити бе изключен в последния момент от състава на световните шампиони заедно с вратаря Бернд Лено от Байер (Леверкузен).

Най-евтиният отбор на Световното е този на Панама – само 15 милиона евро, а домакините от Русия са оценени на 132 милиона евро и са на 22-а позиция. Пред „каналджиите“ на дъното са още Саудитска Арабия и Иран.

Въпреки че цената на голмайстора на Ливърпул Мохамед Салах скочи с повече от 100 милиона евро за един сезон, Египет е на 17-о място в класацията с 232 милиона евро. 74% от общата цена на „фараоните“ се покрива от сумата на Салах, оценен на 171 милиона евро.

ПРОГРАМА НА МОНДИАЛ 2018 - ТУК

Ето на колко са оценени съставите на 32-ата тима на Мондиал 2018 и най-скъпите им звезди:

Заб. (сумите са милиони евро, а под отборите са посочени най-скъпите им играчи със сума/процент от общата стойност на тима)