Артуро Видал като че ли вече бе отписан от покровителите си, но в мача срещу Аугсбург (3:0) той показа реакция и най-добрата си игра от началото на сезона.

Хави Мартинес ръкопляска вдъхновен, Юп Хайнкес кимна признателно. След 80 минути в мача от Бундеслигата между Байерн и Аугсбург (3:0) на таблото на четвъртия съдия светна №23 в червено и №19 в зелено. Артуро Видал закрачи ухилен под аплодисментите на зрителите и напусна терена. Той игра добре и при това толкова, колкото отдавна не го е правил.

Първият гол в мача Видал (31) вкара сам след сериозно разбъркване в наказателното поле и мощен шут, пратил топката точно под гредата, а за втория асистира на Левандовски (38). В средата на терена чилиецът спечели топката срещу Каюби, напредна и подаде на изрусения си съотборник в перфектния момент. Не бяха обаче само неговите офанзивни качества. Не само голът и асистенцията, както и ударът с глава в 54-ата минута, след който топката се удари в напречната греда, но и неговите разрушителни способности помогнаха на шампионите. Видал спечели най-много единоборства от всички играчи на терена, а след Матс Хумелс записа и най-много овладявания на топката. „Артуро е изключително важен, когато е в добра кондиция. Така, както игра днес, винаги има нужда от него в тима. Той работи невероятно много и спечели много важни единоборства”, похвали Никлас Зюле съотборника си.

За някои хора по-добрите резултати на Видал след множеството слаби изяви напоследък са изненадващи, но не и за треньора Хайнкес: „Познавам Артуро много добре от двете ни години заедно в Леверкузен. Знам какво може да постигне. Не бях доволен от начина, по който играеше преди да дойда, и му го казах директно. Той тренира много интензивно две седмици. Можеше да се види, че той отново иска да играе с огромно удоволствие. Казах му, че ако не си върне формата, има други играчи, които може да бъдат предпочетени”.

Срещу Аугсбург Видал бе предпочетен пред Себастиан Руди и Корентен Толисо. И чилиецът оправда доверието. „Доволен съм днес от него”, констатира Хайнкес след мача. Впечатленията на 72-годишния специалист потвърдиха още холандецът Ариен Робен и спортният директор Хасан Салихамиджич. „Видяхме при Артуро тази седмица, че той се е взел в ръце. Той тренира много добре. Гореше от желание и го показа. Артуро се справи много добре”, каза Робен, а Салихамиджич допълни: „Артуро направи много добри занимания и го потвърди с постиженията си на терена”.

Самият Видал се появи в зоната за интервюта на „Алианц Арена” с широка усмивка пред репортерите и обясни: „Оставам спокоен въпреки постоянната критика. Знам каква е моята стойност. Много съм щастлив, чувствам се добре и физически. Раздавам се на 100%. Последните две седмици бяха ключови”.

През октомври Видал за кой ли път предизвика негативни заглавия по негов адрес. След провала в световните квалификации с чилийския национален отбор той бе в центъра на критиката. Пред южноамериканските телевизии тъщи на някои от неговите съотборници изразиха яда си. „Целият свят знае, че Видал идва на тренировки пиян”, каза например Пилар Лизана, майка на съпругата на вратаря Клаудио Браво.

И при Байерн играта на 30-годишния футболист напоследък не бе вече толкова неоспорима. Във важния шапионатен мач срещу Борусия в Дортмунд той влезе само като резерва и то, когато вече всичко бе решено в полза на баварците. В двата мача срещу РБ Лайпциг преди това той разочарова, както и в срещу Селтик в Шампионската лига. След срещата в Глазгоу Хайнкес каза: „Очаквам много повече от това, което той показа днес”.

Не за първи път Видал губи лесни топки и си позволява необясними глупости при подаванията. Неговата борбеност нерядко липсва. За един централен полузащитник, който се определя с точно тези качества, това не е добър знак. Немските медии започнаха да спекулират преди дни, че има колебания и вътре в тима. За възможностите на Видал и последствията от това, дали отново ще играе важна роля в ключовите срещи. Срещу Аугсбург чилиецът обаче направи крачка в правилната посока. Той показа превъзходно постижение и най-добрата си игра през този сезон.

С Хайнкес зад гърба си Видал има в момента един от най-големите си покровители като треньор. Това, че 72-годишният специалист бе тръгнал да отписва своя Артуро, показва колко сериозно е станало положението. В следващите седмици Видал трябва да покаже, че постигнатото от него срещуАугсбург не е някакво изключение. Че той отново може да бъде постоянен боец, за какъвто сам се счита.

По материал на Никлас КЬОНИГ от Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ