Германия не само достигна финала на Евро 2017 до 21 години в Полша, но и го спечели срещу Испания (1:0) в петък, а това е много повече от очакваното и немците трябва да бъдат повече от доволни.

Когато вратарят на младежкия Бундестим Юлиан Полерсбек хвана миналия вторник десетата и решителна дузпа, изпълнена от Нейтън Редмънд за Англия, в първите секунди не осъзна, че е класирал тима си за финала. Едва когато забеляза съотборниците му да тичат от централната линия към него, вдигна ръце и разбра, че се е случило нещо изключително.

Да, човек наистина може да го назове изключително, ако не и дори грандиозно това, което германският състав постигна на европейското първенство по футбол до 21 години в Полша и при това въпреки всички трудности и пречки. Самото достигане до финала и спечелването му след това трябва да бъде разглеждано абсолютно като един огромен успех.

„Испания дойде с напълно окомплектован състав, Италия по свои данни бе с най-добрия младежки национален отбор, който някога е имала страната“, коментира селекционерът на германците Щефан Кунтц. Затова и не е учудващо, че тези две нации стигнаха до полуфиналите, окомплектовани от Англия и Германия – още две големи футболни сили. Нито един от тимовете обаче нямаше толкова много трудности като немския състав.

По същото врем в Русия се провеждаше турнира за Купата на конфедерациите и Щефан Кунтц не можеше да използва поне осем титулярни футболисти. Имена като Кимих, Брандт, Горетцка, Джан, Зюле, Гинтер, Хенрикс или Вернер също предизвикват фурор в Русия на мястото на получилите почивка звезди от мъжкия тим (б.р. Германия като световен шампион достигна финала на надпреварата срещу първенеца на Южна Америка Чили). „Германия играе с половината, ако не и с 3/4 от младежкия национален отбор в Купата на конфедерациите. Това е разликата“, сподели още Кунтц с поглед към футболистите, с които той можеше да разполага в Полша. Разликата на Евро 2017 бе видна и от към пазарните стойности на играчите. Селекцията на Испания бе оценена на 270 милиона евро като най-скъпата, след като в нея бяха имена като твърдите титуляри за отборите си в Шампионската лига Саул Нигес (Атлетико Мадрид), Ектор Белерин (Арсенал) или Марко Асенсио (Реал Мадрид). Дори младежката „скуадра адзура“, водена от талантливия вратар Джанлуиджи Донарума (Милан) и Федерико Бернардески (Фиорентина) бе с по-силни имена от немския тим, който по пътя си към финала трябваше да преодолее редица трудности с помощта на капитана Максимилиан Арнолд (Волфсбург) и съотборниците му.

С мисълта, че някои титуляри са повикани от селекционера Йоахим Льов в първия тим за мачовете в Русия, бързо можеше да се стигне до спорове и караници при младежите, но това не се случи. Още на тренировъчния лагер пък дойде следващият удар за Щефан Кунтц, който месеци наред използваше Джонатан Та и Никлас Зюле като двойка централни бранители. Последният бе повикан от Льов и Та трябваше да остане единствен шеф в защита, но отпадна от турнира в Полша заради проблеми с адукторите.

Манталитетът е това, което отличи немският тим в последните дни и седмици. Ако някой играч отпаднеше, бързо някой друг запълваше дупката в отбора. Първо Джонатан Та трябваше да бъде заместен, а по време на загрявката на полуфиналите срещу младите „три лъва“ и Никлас Щарк отпадна от сметките на Кунтц. Гидеон Юнг скочи веднага на терена и си изпълни всички поставени задачи. След само час игра и централният нападател Дейви Зелке се контузи, а талантът на Шалке 04 Феликс Плате го замести при резултат 1:2 и точно той с глава вкара изравнителния гол за заслуженото 2:2, оставяйки мечтата за финал жива.

Това са тези малки неща, които са важни за грандиозния успех на Германия. Дори и ръководителите на немския футбол да са го желаели, никой не е смятал преди турнира, че след триумфа през 2009 година отново ще има такъв. Затова отборът може да бъде горд с постигнатото. Всички футболни фенове в Германия могат да бъдат също горди с отбора, който въпреки всички трудности представи страната си по най-добрия начин.

По материал на Даниел Нутц, Goal.com
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ