От днес започва една страстна футболна седмица, в която ще се определят последните участници на световното първенство в Русия през 2018 година. Британското издание „Гардиън“ предлага 10 неща, на които да обърнем внимание преди предстоящите важни мачове в световния футбол.

1.Северна Ирландия отново разчита на крепостта „Уинздор Парк“
Последният сблъсък между Северна Ирландия и Швейцария във важен мач е през 1964 г., когато островитяните с Пат Дженингс, Тери Нийл и Джордж Бест в състава си печелят с 1:0 над „Уинздор Парк“ в световна квалификация. Настоящият отбор на Северна Ирландия няма такива футболни звезди, но непримиримият дух, наложен в последните години от селекционера Майкъл О'Нийл, превърна тима в костелив орех за всеки съперник, особено в Белфаст. Крепостта „Уиндзор Парк“ за пореден път е домакин на важен мач. И двата лагера бяха доволни от жребия за баража, чийто първи сблъсък е тази вечер. Швейцарците имаха 100-процентов актив в квалификациите преди загуба в последния мач от Португалия да ги класира на второ място в групата заради по-лоша голова разлика. Неутрализирането на "часовникарите" на собствен терен е основната задача за тима на Майкъл О'Нийл, който призна, че най-важното е отборът да не допусне гол в Белфаст. За да се класира на участие на световното първенство, Северна Ирландия трябва да демонстрира нещо повече от силен отборен дух, нещо което е по силите на тима.

2.Честите жълти картони поставят Ейре в рискова ситуация срещу Дания
Хората правят странни неща, когато са на прага на славата. Клаудио Каниджа пропусна финалната среща на Мондиал'90 заради ненужна игра с ръка в средата на терена по време на полуфинала с Италия. Луи Саха не игра на финала на световното първенство през 2006 г., тъй като получи жълт картон за безсмислен фаул по време на петминутния си престой на полуфинала. Заради натрупани картони Дейвид Мейлър ще пропусне първия бараж срещу Дания, след като получи предупреждение срещу вратаря на Уелс Уейн Хенеси в средата на терена в шестата минута на добавеното време на квалификацията в Кардиф преди месец. Неговото отсъствие може да създаде проблеми за Ейре, тъй като Мейлър е важен играч в халфовата линия на „детелините“. Той ще е на линия за реванша в Дъблин, но колко от неговите съотборници ще могат да играят в тази среща. Преди първия мач срещу Дания 10 от ирландците висят с картони. Сред тях са титулярният вратар Дарън Рандолф, трима от четиримата основни защитници и главното оръжие на Ейре в предни позиции – Джеймс Маклийн.

3.Отмъщение по италиански: Колкото по-късно, толкова по-болезнено
Всеки един от участниците в европейските плейофи искаше да избегне среща с Италия, а шведите имаха най-голям повод за притеснения. На Евро 2004 италианците обвиниха Швеция и Дания в подмолна конспирация за равенството 2:2, което изхвърли „адзурите“ от турнира след груповата фаза. Имаше информации за разговори между играчите от двата скандинавски отбора, които са се разбрали за постигането на взаимоизгоден резултат. „Сделката от 2004-а? Животът продължава, въпреки че беше болезнено да отпаднем в групата след пет спечелени точки“, заяви наскоро вратарят Джанлуиджи Буфон. Тези негови думи са далеч по-премерени от изявлението му веднага след мача между шведи и датчани преди 13 години: „Огорчен съм! Не вярвам, че това е възможно да се случи с хора, които твърдят, че спазват ценностите на феърплея.“ В момента Буфон е на път да се класира за участие на пето поредно световно първенство. Вратарят-ветеран вероятно ще получи своя реванш, ако Италия отстрани Швеция на баража, което според мнозина ще се случи без проблем. Все пак Италия винаги намира начин в такива моменти да мине и през иглени уши. Още по-голяма наслада ще донесе и забавеният, но незабравен повод за отмъщение срещу "тре крунур".

4.Ще излъжат ли Мароко и Ерве Ренар „слоновете“?
Преди малко повече от две години Ерве Ренар изведе Кот д'Ивоар до триумф в Купата на африканските нации, с което стана първият специалист, спечелил турнира с два различни отбора (другият е Замбия). След това напусна заради кратък и неуспешен престой в клубен отбор от родната си Франция. Последва завръщане към задачата, с която най-добре се справя – да води национален отбор. Той класира Мароко за тазгодишното издание на Купата на африканските нации, където елиминира Кот д'Ивоар. В събота Ренар ще опита отново да нанесе сериозна рана на „слоновете“. Равенство в Абиджан ще свърши работа на мароканците, докато Кот д'Ивоар се нуждае от задължителна победа. Това означава, че домакините ще трябва да станат първият отбор, вкарал във вратата на Мароко в групата. Вратарят на “атласките лъвове“ Мунир ел Мохамеди няма изигран мач за Нумансия през този сезон, но е неизменен титуляр в състава на Ренар. Очаква се той да започне титуляр срещу водените от Марк Вилмотс „слонове“, които пък са възложили големите си надежди на Уилфред Заха. В момента мароканският футбол е във възход. Уидад (Казабланка) спечели Шампионската лига на Африка, а нападателят на тима Ашраф Беншарки е в групата за мача в Абиджан. Добър резултат срещу Кот д'Ивоар ще сложи край на 20-годишното чакане на Мароко за класиране на световно първенство.

5.Сенегал е с единия крак на Световното преди двата мача с ЮАР
До момента Сенегал свърши трудна работа, за да се класира на световното първенство, но всичко може да бъде загубено в последния момент. Тимът има две точки аванс на върха на класирането в своята група и ще си осигури участие на Мондиал 2018, ако победи ЮАР в събота или ако Буркина Фасо не запише успех над Кабо Верде. Ако тимът на Алиу Сисе не постигне желания резултат през уикенда, ще получи право на поправителен във вторник, когато южноафриканците гостуват в Дакар. Садио Мане и Дифра Сако са линия, а Кейта Балде си връща формата. Това са добри новини за „лъвовете на Теранга“ преди предстоящите два мача.

6.Ненужно враждебно отношение към Австралия в Сан Педро Сула
Първият мач от плейофа между Австралия и Хондурас ще се проведе в Сан Педро Сула при доста нажежена атмосфера, след като местните реагираха остро на забележките на австралийски телевизионни журналисти относно славата на града като бившата столица на убийствата. Хондураските медии го удариха на накърнена част и предприеха ответни остри нападки. Още с пристигането си в страната австралийците бяха подложени на сериозни атаки. Не помогна и изказването на Тим Кейхил, че футболистите на Австралия уважават жителите на страната и играчите от националния отбор. Нападателят на Хондурас Антони Лосано беше категоричен, че със съотборниците си се надяват да убият „кенгурата“. След като нараниха местната чест, австралийците ще трябва да си сърбат попарата, която сами надробиха.

7.Смяна на тактиката за Нова Зеландия срещу Перу
Малцина извън Нова Зеландия вярват в успеха на тима в баражите срещу Перу. Все пак това е сблъсък между 10-ия в световната ранглиста на ФИФА срещу 122-рия. Перуанците са всеобщият фаворит за участие на Мондиал 2018, а тимът не е играл на световно първенство от 1982 г. Единственият шанс на „кивитата“ е да се възползват от домакинството в Уелингтън в първия мач, за да вземат някакъв аванс преди реванша. Дори нулево равенство и загуба с 0:1 ще има даде надежди, тъй като перуанците ще трябва да покриват големи очаквания в мача на свой терен. Нова Зеландия загуби и трите си мача на Купата на конфедерациите през лятото, където селекционерът Антъни Хъдсън прилагаше тактика с висока преса. Този стил може да се донесе проблеми сега, тъй като Перу контраатакува много успешно.

8.Последен шанс за Модрич и компания
Световно първенство без Лионел Меси щеше да бъде трудно прието, но същото, макар и в по-малка степен, може да се твърди и за шампионат без Лука Модрич. Плеймейкърът на Реал (Мадрид) в момента е на 32 години и Мондиал 2018 в Русия е вероятно последният му шанс за участие на голям турнир. Той обаче е зависим и от съотборниците си в националния отбор. Хърватските фенове имат право да недоволстват, че се стигна до участие на плейофите, но все пак назначението на Златко Далич за решителната победа с 2:0 над Украйна се оказа навременно. Далич замени недолюбвания Анте Чачич, но работи без договор. Иван Ракитич, Иван Перишич и Марио Маджукич също като Модрич имат последен шанс за участие на световно първенство. Талантливото поколение на хърватския футбол вече е в залеза си, но играчите на Далич се надяват да изпратят един последен ярък лъч. Всичко това обаче минава през мачове с Гърция.

9.Скучната Гърция
Европейският шампион за 2004 година показа най-доброто и най-лошото от своя футбол за малко повече от десетилетие. Последното място в квалификационната група за Евро 2016 (след Фарьорските острови) беше буквално и метафорично дъното за гръцкия футбол. Сегашното участие на баража с Хърватия е направо скок за „елините“, който обаче дойде след срив на Босна и Херцеговина. Промяната се появи с назначението на Михаел Скибе, който направи от гърците труден за побеждаване отбор. Тимът е стабилен в защита, но предлага съвсем малко в офанзивен план. Този стил е познат за феновете. През 2004 година Гърция стигна по подобен начин до европейската титла под ръководството на друг германец – Ото Рехагел. Феновете на „елините“ се надяват, че с новия немец начело поне ще стигнат до участие на световното първенство.

10.Меси на път да разочарова домакините на Световното
Лионел Меси и Аржентина пристигнаха в Москва в понеделник и бяха шумно посрещнати. „Гаучосите“ обаче се надяват на шумно изпращане след седем месеца. Аржентинците стигнаха до световното първенство благодарение на хеттрика на Меси в последния мач от квалификациите, а сега трябва да покажат постоянство в двете си контроли на руска територия (срещу „сборная“ и Нигерия). Тук не става дума за решителни за класиране на световното първенство мачове, но пък тези срещи са изключително важни за амбициите на Аржентина за атака на световната титла. През лятото и Кристиано Роналдо беше посрещнат шумно, но дали руснаците са способни само на това – да приемат възторжено участниците на световното първенство? Предстоящите две проверки с Аржентина в Москва и с Испания в Санкт Петербург ще бъдат показателни за силите на тима на Станислав Черчесов.
Ник Еймс, Пол Дойл и Бари Глендънинг, "Гардиън"
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ


БАРАЖИТЕ В ЕВРОПА
9 ноември
Северна Ирландия - Швейцария
Хърватия - Гърция
10 ноември
Швеция - Италия
11 ноември
Дания - Ейре
12 ноември
Швейцария - Северна Ирландия
Гърция - Хърватия
13 ноември
Италия - Швеция
14 ноември
Ейре - Дания

МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИТЕ ПЛЕЙОФИ
11 ноември
Нова Зеландия - Перу
Хондурас - Австралия
15 ноември
Австралия - Хондурас
16 ноември
Перу - Нова Зеландия

РЕШИТЕЛНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ В АФРИКА
10 ноември
ЮАР - Сенегал
11 ноември
Конго - Гвинея
Тунис - Либия
Кот д'Ивоар - Мароко
14 ноември
Сенегал - ЮАР
Буркина Фасо - Кабо Верде
* За Африка са посочени само мачове, където има битка за класиране. Тунис има аванс от три точки пред Конго, Мароко е на точка пред Кот д'Ивоар. Сенегал води с два пункта пред Буркина Фасо и Кабо Верде, като има мач по-малко, а ЮАР също има шансове в групата.
КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА МОНДИАЛ 2018 В ЗОНА АФРИКА