Чилийският национал Клаудио Браво изглежда се провали и Манчестър Сити бързо намери нов №1, който перфектно пасва в стила на Хосеп Гуардиола. Бразилецът Едерсон пристигна на „Етихад Стейдиъм” от Бенфика за 40 милиона евро, а защитниците във Висшата лига трябва да внимават много с него през следващия сезон. Той не е нападател, който вкарва голове, а един вратар, който обаче разполага с едно много специално оръжие, което „гражданите” си осигуриха.

Мениджърът Хосеп Гуардиола започна пазаруването в Европа и след португалеца Бернардо Силва от Монако в пазарната му количка попадна и една от звездите на Бенфика Едерсон. Бразилецът се превърна във втория най-скъп вратар в историята на футбола, като единствено легендата на Ювентус Джанлуиджи Буфон премина при „бианконерите” през 2001 година за повече пари – 52,88 млн. евро в касата на Парма. Вратари от световна класа като Мануел Нойер (Байерн) и Давид де Хеа (Манчестър Юнайтед) са излезли доста по-евтино на настоящите си клубове – 30 млн. евро на Шалке 04 за Нойер и 25 млн. евро на Атлетико (Мадрид) за Де Хеа. Какво обаче отличава от останалите този бразилец, който през 2015 година се върна в Бенфика само срещу 500 000 евро. Очеваден е преди всичко стремежът на Едерсон да прави играта на отборите си бърза. На възраст от 16 години той вкарва първия си гол при опит да изчисти топката пред собствената си врата. Той разполага с прецизно хвърляне на топката с ръка към свои съотборници и преди всичко изпълнява силно начален удар, пращайки кълбото далеч в противниковата половина. В мач за първенство срещу Витория Гимараеш през май, в който Бенфика си осигури шампионската титла, той дори асистира за едно от попаденията. С невероятна точност вратарят прати топката собственото наказателно поле напред към Раул Хименес, който се разписа с глава.

С началните удари на Едерсон Бенфика съвсем съзнателно почти винаги бързо преодоляваше средата на терена. Със сигурност и Пеп Гуардиола ще остави Едерсон да практикува в Сити това дори с още по-усилени тренировки. Още през изминалия сезон испанският специалист изискваше от Серхио Агуеро да стои в позиция на засада при изпълнение на начални удари от вратаря и това, защото при такава ситуация засада не се отсъжда.

Едерсон обаче е силен още както при излизанията си напред, така и на голлинията, а футболистите на Борусия (Дортмунд) осъзнаха това много добре на 1/8-финалите в Шампионската лига. Тогава бразилецът разколеба нападателите на вестфалци с пет впечатляващи спасявания и една отразена дузпа в Лисабон при успеха на Бенфика с 1:0. „Той вече показа в Шампионската лига, че неговият талант е неоспорим. Той винаги е фокусиран и може да чете играта отлично. В Англия ще изживее друго напрежение. Не се съмнявам обаче, че той разполага с качества да се справи с всичко”, коментира бившият холандски вратар на Манчестър Юнайтед Едвин ван дер Сар.

Колкото впечатляващи са татуировките на Едерсон в горната част на тялото му, толкова интровертен е той извън терена. Рядко дава дълги интервюта, но пък обича да публикува снимки в социалните мрежи Instagram или Facebook. „Той е добро момче”, споделя бившият селекционер на бразилския национален тим Карлос Дунга.

За Манчестър Сити в момента е ясно, че вече има вратар, който перфектно пасва на философията на Пеп Гуардиола. Каталунският наставник ясно е дал профила, който търси, а на света няма много вратари, които да изпълняват изискванията му. Едерсон пасва перфектно в този профил, а освен това е млад и все още може да се развива. Той познава европейския футбол въпреки крехката си възраст. На 16 години пристига в Лисабон от Сао Пауло. В португалската столица бразилецът не се развива, както желае, стигайки до третодивизионните Рибейрао и Рио Аве, докато преди две години не се завръща в Бенфика за трансферна сума от половин милион евро. Рио Аве ще получи и 30% от трансфера на южноамериканеца в Манчестър Сити.

При завръщането си в Бенфика Едерсон първоначално е резерва на опитния си сънародник и бивш вратар на Интер Жулио Сезар. Едва през пролетта на 2016 година високият 1,88 метра вратар получава своя шанс и го използва с клуба, който със серия от 10 победи тръгва по пътя към шампионската титла. Оттогава той е номер 1 на португалския рекордьор по титли, а през изминалия сезон не допусна гол в 18 от всичките 27 срещи за първенство, в които игра.

През лятото на 2016 година по време на чат, в който той отговаря на въпроси на феновете си в социалната мрежа Facebook, Едерсон е запитан къде би искал да премине теоретично за в бъдеще – в Манчестър Сити или Байерн? Още от тогава става ясно, че неговият път води към Англия. „Това са велики отбори, които през следващия сезон ще се борят за титлата. Преди всичко предпочитам Сити и Англия”, отговаря тогава Едерсон, който междувременно е пред дебют за мъжкия национален тим на родината си след пет мача за отбора до 23 години. Миналата година той пропусна Копа Америка само заради контузия. Не са малко онези, които смятат, че Бразилия ще разчита на него за вратарския пост в най-близко бъдеще и той ще измести от него Алисон от Рома. „Не се занимавам с тези неща, така да се каже. Съвсем спокоен съм. Ще работя силно, за да получа моя шанс”, категоричен е новият вратар на Манчестър Сити.

При всички случаи Едерсон ще се изявява в английската Висша лига, а съперниците трябва да внимават, когато той изпълнява начален удар и праща топката в противниковата половина.

Фалко Бльодинг, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ