Буркина Фасо победи Алжир с 3:2 в първи мач от баражите за Световното първенство в Бразилия от зона “Африка”. По този начин домакините взеха минимален реванш преди реванша, а шансовете на гостите се увеличават.

Цял мач за Алжир пази Райс Мболи. Вратарят на ЦСКА имаше отлични намеси и е с основна заслуга за приемливия резултат. Нападателят на френския Рен Джонатан Питройпа откри секунди преди почивката, използвайки грешка в защитата на съперника. Две минути по-рано Мболи спаси спорна дузпа. Райс обаче отрази шута от “бялата” точка на Банце. Звездата на Валенсия Софиян Фегули (50) изравни скоро след паузата, преди Джакариджа Коне (65) отново да взриви трибуните на стадиона в
Уагадугу – 2:1.

Опитният Карл Меджани (Олимпиакос, Гърция) отново възстанови равенството. Ексцентричният Аристид Банце донесе победата на Буркина Фасо с гол от втора дузпа в 86-ата минута. Реваншът в Алжир е на 19 октомври. На миналия мондиал стражът на ЦСКА пази в два мача, в които пусна само един гол. В единия от тях Алжир направи изключително престижно 0:0 срещу Англия. Откакто се завърна в ЦСКА, Мболи е играл само в един двубой - 6:2 срещу Хасково за Купата на България.

В другия мач от днес Кот д'Ивоар победи Сенегал с 3:1 и на практика си осигури участие в следващата фаза. Мегазвездата на домакините Дидие Дрогба откри още в 5-ата минута от дузпа. Това беше 64-и гол на стрелеца с националната фланелка в неговия 99-и мач за „слоновете”. Защитникът на гостите Людовик Сане (Бордо, Франция) в 14-ата си заби автогол за 2:0, а 3:0 направи Саломон Калу (Лил, Франция) в 49-ата минута. В добавеното време Папис Сисе (Нюкасъл, Англия) направи поражението на Сенегал по-почетно.