Челси приема Манчестър Юнайтед в мач от 25 кръг на Висшата лига. Двубоят се очаква с голям интерес, тъй като и двата тима не се представят убедително от началото на сезона. Слабият старт на „сините“ дори доведе до уволнението на Жозе Моуриньо през декември, а Гуус Хидинк се завърна начело на лондончани до края на сезона.

Именно присъствието на 69-годишния холандец на пейката на Челси дава възможност да се погледне от друг аспект на мача между „сините“ и „червените дяволи“. Това е сблъсъкът на двама холандски мениджъри – Хидинк срещу Луис ван Гаал.

БАЛАНС МЕЖДУ ДВАМАТА

Това противопоставяне не е добра нови за Ван Гаал, който и без това е под постоянно напрежение от уволнение заради представянето на Манчестър Юнайтед. Луис ван Гаал и Гуус Хидинк водят битка на тактическо надмощие вече 18 години и на територията на три различни държави.

Временният мениджър на Челси обаче има предимство в последните години, като спечели четири от последните си пет мача срещу Ван Гаал. Единственото изключение е нулевото равенство между лондончани и „червените дяволи“ на „Олд Трафорд“ на 28 декември 2015 г. Ван Гаал трябва да върне спомените си към 14 февруари 1999 г., за да се наслади на единствената си победа над Хидинк. Тогава Луис ван Гаал е начело на Барселона и разбива Реал (Мадрид) на Гуус Хидинк с 3:0.

МАЧОВЕТЕ НА ХИДИНК СРЕЩУ ВАН ГААЛ
ДАТА ТУРНИР МАЧ
19.09.1998 Примера дивисион Реал (Мадрид) - Барселона 2:2
14.02.1999 Примера дивисион Барселона - Реал (Мадрид) 3:0
13.02.2000 Примера дивисион Бетис - Барселона 2:1
15.10.2005 Ередивизи ПСВ Айндховен - АЗ Алкмаар 3:0
26.02.2006 Ередивизи АЗ Алкмаар - ПСВ Айндховен 1:2
22.03.2006 Купа на Холандия ПСВ Айндховен  - АЗ Алкмаар 2:0
28.12.2015 Висша лига Манчестър Юнайтед - Челси 0:0


ВРАГОВЕ

Според информациите от Холандия двамата специалисти въобще не изпитват приятелски чувства един към друг. те отказват да си стиснат ръцете при равенството 2:2 между Реал (Мадрид) и Барселона на 19 септември 1988 г. Най-конкретното и кратко описание на дуото холандски специалисти е дадено от Уесли Снайдер, който е играл под ръководството и на двамата. Халфът описва Хидинк като „добрия чичо“, а определението му за Ван Гаал е „гадния даскал“.

УСПЕХИ

Не може да се отрече, че Гуус Хидинк и Луис ван Гаал са успешни треньори. Те имат по два престоя начело на Холандия, като най-големият им успех с „лалетата“ е участие на полуфинал. Хидинк прави това на Мондиал'98, а Ван Гаал през 2014 г. Настоящият мениджър на Манчестър Юнайтед е по-успешен на клубно ниво. Той има четири шампионски титли на Холандия, две на Испания, една на Германи, две Купи на Холандия, по една на Испания и Германия, един път печели Шампионската лига и два пъти Купата на УЕФА. Хидинк от своя страна има шест титли на Холандия, четири национални купи, един път печели КЕШ и един път ФА Къп.

НОВИНИ ОТ ДВАТА СЪСТАВА

Крилото на Челси Еден Азар може да се завърне в стартовия състав, след като в предишния кръг срещу Уотфорд беше оставен резерва. Педро е под въпрос заради болки в слабините. Радамел Фалкао продължава да е контузен, а новите попълнения Алешандре Пато и Мат Миазга още не са готови да се включат в игра.

Манчестър Юнайтед вероятно ще излезе със същия състав, който игра срещу Сток Сити. „Червените дяволи“ още не могат да разчитат на контузените Маркос Рохо, Бастиан Швайнщайгер, Антонио Валенсия, Фил Джоунс и Люк Шоу.

челси_1.jpgЧелси – Манчестър Юнайтедmanutd.jpg

Днес от 18:00 часа
по Диема Спорт
Лондон, „Стамфорд Бридж“
Съдия: Майкъл Оливър

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Челси: Куртоа, Иванович, Зума, Тери, Аспиликуета, Микел, Фабрегас, Вилиан, Оскар, Азар, Коста

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Дармиан, Смолинг, Блинд, Бортуик-Джексън, Фелайни, Карик, Лингард, Мата, Марсиал, Рууни

Баланс за първенство: 147 мача, 43 победи за Челси, 45 равенства, 59 победи за Манчестър Юнайтед

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Челси няма загуба в последните си девет мача за първенство и ФА Къп срещу Манчестър Юнайтед – 5 победи и 4 равенства.
* „Червените дяволи“ имат само една победа във Висшата лига на „Стамфорд Бридж“ от 2002-а насам – 3:2 през октомври 2012 г.
* Днес Челси може да запише 50-ата си победа над Манчестър Юнайтед във всички турнири.
* В последните пет мача между двата тима на „Стамфорд Бридж“ бяха показани четири червени картона.