Видеоарбитрите (ВАР) привлякоха вниманието на всички футболни анализатори снощи. Това се случи след мача между Чили и Камерун от Купата на конфедерациите, който бе спечелен с 2:0 от южноамериканците.

Те отмениха един гол и зачетоха друг, като и двата бяха на сметката на Чили.

Първата ситуация бе в последните секунди на първото полувреме. Едуардо Варгас бе изведен зад защитата на Камерун и отбеляза гол. Футболистите започнаха да се радват, а съдията първоначално посочи центъра. Последва обаче намеса на ВАР, която показа, че макар и минимална, засада има и попадението бе отменено.

В самия край на мача Алексис Санчес стреля, топката бе избита, но попадна във Варгас, който е прати в мрежата. Първоначално попадението не бе зачетено, тъй като страничният съдия вдигна засада. Отново последва намеса на видеоарбитрите, които отсъдиха, че няма нарушение на правилата и голът бе зачетен.

Така само за един мач намесата на видеоарбитрите доведе до редица полемики. Футболистите пък не знаят да се радват или не, докато не чуят решението. При втория гол на Чили играчите започнаха да се прегръщат, после пък скочиха на съдъята заради засадата, а накрая пак повториха радостта си.

Видеоарбитрите влязоха в употреба и на мача на откриването на турнира, който бе между Русия и Нова Зеландия (2:0). Тяхната намеса там обаче бе само да се установи дали първото попадение на домакините е дело на Глушаков или е автогол. В крайна сметка голът бе на сметката на бранителя на Нова Зеландия – Михаел Боксал.

Привидно е, че футболистите още не могат да свикнат с нововъведението,  но това е най-малкият проблем. Важното е, че благодарение на новите технологии ще отпаднат доста спорове относно ключовите ситуации в мачовете, както и обвиненията за корупция в съдийството. ФИФА може да аплодирана, че най-сетне се съгласи да въведе ВАР, макар и със закъснение. Погледнете тениса. Там от години има "Ястребово око" и прословутите скандали и спорове между тенисисти и съдии вече отдавна с в историята. Така ще бъде и във футбола занапред. Но само на големите първенства и турнири. В България ще има още доста да чакаме...