На терена на Шалке 04, където Байерн спечели убедително с 3:0, Хамес Родригес показа защо Карло Анчелоти го искаше непременно в баварския колос. Колумбиецът остави една тежка раница в коридорите на „Фелтинс Арена”, но получи веднага друга.

Напълно безгрижен той се разхождаше по коридорите и в съблекалнята. Нямаше раница със себе си, след като си бе взел душ, а само облечен в червен анцуг се появи в зоната за интервюта. Новото попълнение на Байерн се чувстваше добре, освободен от всякакво напрежение.

През лятото колумбиецът премина от Реал (Мадрид) в тима от Мюнхен, първоначално за две години под наем. Той бе „гранатата”, която президентът на клуба Ули Хьонес бе обявил. Един играч, който играе на високо ниво, пристигна в един клуб от световна класа. И въпреки това имаше много скептични мнения. Байерн привлече само една резерва на „кралете” и то един играч, който не пасва на изискванията на баварците, тъй като е класическа „десетка”. Поне така твърдяха критиците на Байерн. Голямо име Хамес вече имаше, както и голям маркетинг потенциал. Че може обаче да се впише в ядрото на колоса от Мюнхен и фактически да помага, имаше голямо съмнение.

„Аз съм освободен, че днес вкарах първия си гол за Байерн и направих добър мач”, каза Хамес Родригес във вторник вечер с тих тон. 26-годишният футболист познава бизнеса. Знае колко краткотрайни са нещата във футбола и медиите.

През 2014 година Хамес Родригес изигра превъзходно световно първенство и изведе Колумбия до 1/4-финалите, вкарвайки 6 гола в 5 мача, за да стане най-добър реализатор на шампионата. Мъже и жени крещяха от радост там, където се появяваше. Изведнъж беше мегазвезда с най-горещите акции в световния футбол. Последва 80-милионния трансфер от Монако в Реал (Мадрид). Хамес получи на „Бернабеу” престижния №10, изигра силен първи сезон под ръководството на Карло Анчелоти. След това загуби титулярното си място и във финалите на Шампионската лига през 2016 и 2016 година бе на пейката и респективно зрител на трибуните. Това беше едно бързо израстване през Порто и Монако до изглежда най-добрия клуб в света към момента, а малко хора са го постигали във футбола.

Трансферът в Байерн беше и бягство от Мадрид. Хамес искаше отново да играе, отново да бъде важен играч. А край река Изар той се събра отново с онзи треньор на страничната линия, под чието ръководство досега бе изиграл най-добрия сезон в своята кариера и окончателно се бе доказал на топ ниво. Срещу Шалке 04 пък зрителите за първи път видяха защо Анчелоти искаше непременно да има офанзивния играч.

„Привличането на Хамес Родригес беше голямо желание на нашия треньор”, обяви изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге, когато договорите бяха подписани. „Доверяваме се на Карло Анчелоти, който го познава много по-добре от нас. Той го искаше и го получи”, допълни тогава Ули Хьонес. Така босовете на Байерн сложиха тежка раница на гърба на Хамес и поставиха Анчелоти под напрежение. Всичко под мотото: Хамес трябва сега да се докаже, а ако не го направи, Карло е отговорен.

Още по-щастлив е Анчелоти, след като видя как Хамес се представя в едва третата си поява като футболист на Байерн. На терена на Шалке 04 новият бе ключовата фигура. Той спечели дузпата за игра с ръка, реализирана от Роберт Левандовски (25), вкара сам втория гол в 29-ата минута и асистира на Артуро Видал в 75-ата минута с превъзходен пас. При своя гол Хамес бе само изпълнител, но от първостепенно значение бяха качествата му на творец, които най-големите му критици трябва да признаят.

Хамес загуби няколко нетолкова важни топки, две или три ситуации на неконцентрация имаше. Той обаче направи преди всичко много неща правилно, убеди в офанзивен план с добри движения и прекрасни пасове. Така Родригес осигури три голови положения - за Себастиан Руди в осмата минута и Томас Мюлер в 10-ата и 51-ата минута, а малко не му достигна да вкара и втори гол две минути преди края на мача. Позитивното в играта му е, че след всяка загубена топка се връща в отбрана, а след всеки пас отново се предлага да получи коженото кълбо. „Хамес е много добре обигран, отборен играч с добри комбинации, физически обаче все още не е готов на 100%”, подчерта Анчелоти.

„Той игра наистина добре. С него имаме нови опции в изграждането на играта и в атака. Целият отбор може да се радва, че играе при нас”, похвали и Левандовски своя съотборник.

Анчелоти прати на терена трима офанзивни играчи - Хамес, Томас Мюлер и Кингсли Коман. Докато Хамес и Коман бяха изключително подвижни по крилата, Мюлер бе в центъра. „Става въпрос за това играчите да бъдат позиционирани там, където могат да допринесат най-много за отбора. А Хамес играе с удоволствие и вдясно. Той не е класическо крило, но има добър поглед. Когато влиза навътре в терена, мога да продължава топката със силния си ляв крак към крилата или да центрира много добре. Хармонията бе много добра. Родригес направи добър мач и напред винаги поставяше акценти, намирайки добри решения”, сподели Мюлер, който също възхвали Хамес.

Въобще баварците играха значително по-добре, както и срещу Майнц 05, отколкото в срещите преди това. Защитата на Шалке 04 бе поставена под напрежение рано и принуждавана да греши. „Аз съм тотално доволен. Ние направихме един много добър мач, държахме добре топката като отбор, комбинирахме добре и създадохме много голови възможности”, каза пък друго от новите попълнения Себастиан Руди.

Всичко се дължи и на класата, радостта от играта и творческите способности на Хамес Родригес, който направи разликата.
„Той направи голяма крачка напред, но мисля, че има още много какво да покаже. Вярвам, че в следващите седмици ще видим още много от него”, допълни Руди, който още в коридорите на „Фелтинс Арена” закачи следващата тежка раница на гърба на своя съотборник.
Никлас КЬОНИГ, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ СПОРТ