Големите футболни звезди също са хора и търсят начин да разнообразят еднообразното си ежедневие. Докато за мнозина футболът е хоби и по този начин се разтоварват, то за Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Антоан Гризман и останалите, той се явява професия и те търсят начин да си починат от него. Всеки футболист си има хоби. Някои от тях са наистина странни и хората не биха подозирали за него, ако в един момент от кариерата си въпросните футболисти не бяха разкрили как се отърсват от постоянния стрес от преследването на победи и трофеи.

Кога за последно ходихте в гората за гъби? Великият Шави, кралят на пасовете, чиято прецизност е толкова трудна за повторение, колкото и изкачването на Еверест, използва свободното си време, за да бере гъби. Още като играч на Барселона той беше разкрил за тази своя страст. Не говорим за обикновен любител в тази област. Подобно на уменията си във футбола, и тук той е истински виртуоз. С лекота може да определи коя гъба какъв сорт е и може да говори за нейните особености. Демонстрира това в интервю за испанска телевизия, където Шави призна, че ходи за гъби от детските си години и това е било изцяло семейно занимание, което споделял с родителите си. Друг играч на Барселона и националния отбор на Испания също посещава горите в търсене на гъби. Става дума за Жерар Пике, който дори приобщи към това занимание и своята половинка – известната певица Шакира.

Eдва ли може да се намерят други гъбари сред футболистите, но мнозина от тях също имат тихи занимания сред природата – ходят на риболов. С въдица край водоемите може да бъдат видени доста известни играчи, не само по света, но и у нас. Карло Анчелоти, Златан Ибрахимович и Игор Акинфеев често се разтоварват с риболов. Преди година бившият руски национал Александър Кержаков беше глобен заради бракониерски улов. През лятото, докато се провеждаха неуспешните преговори за негов трансфер от Рома в Уест Хям, френският национал Максим Гоналон беше засечен в родината си на риболов. У нас също има изявени рибари. Само преди два месеца бившият национал и настоящ главен скаут на ЦСКА Велизар Димитров и бившият шеф на БФС Валентин Михов се похвалиха със сериозен улов на шарани и амури на старозагорски язовир. Известен със страстта си към ловенето на риба е и настоящият национален селекционер на Казахстан Станимир Стоилов. Хобито на всички рибари обаче е допълнено от бившия защитник на Евертън Тони Хибърт, който има развъдник за шарани. Бившият защитник на Лестър Мат Оукли пък има интересната страст да отглежда южноамерикански червени пирани.

Покрай риболова не бива да забравяме и лова. Тук в българския футбол от години има изявени любители. Наско Сираков и Христо Стоичков вероятно са най-известните футболисти в ловните дружинки. Даниел Златков или БГ Роналдо, както е наричан настоящият играч на Вихрен (Сандански), също е популярен с ловните си подвизи. Бившият играч на ЦСКА, Славия и Берое Антон Карачанаков също често се хвали с авджийските си подвизи. От световните звезди вероятно най-известният ловец е Златан Ибрахимович, който си купи цял остров само заради ловните полета, които са разположени на него. През 2014 година шведът беше атакуван от природозащитници, след като се снима с отстрелян лично от него 500-килограмов лос.

Докато някои футболисти се занимават с убийството на животни, други ги развъждат. Уелският национал Джо Алън и приятелката му Лейси отглеждат кокошки. След тренировките си в Сток Сити 28-годишният халф храни пилетата, а сутрин преди да отиде на клубната база събира яйцата. Към момента двамата имат 12 кокошки и две петела. Мечтата на всеки начинаещ футболист е да попадне на корицата на известно списание, но Джо Алън по някакъв начин вдигна нивото преди две години. Заедно с приятелката си направи цяла фотосесия за британското списание „Кокошка и яйце“. В интервюто за изданието Алън признава, че му харесва да си грижи за пернатите, но веднага изчезва, когато дойде времето за почистване на курника.

Развъждането на животни не се отнася само за кокошки. Майкъл Оуен отглежда коне, а преди година дори участва в конно надбягване с благотворителна цел. Германският национал Томас Мюлер също има собствена конюшна. В България това занимание също не е чуждо на футболните хора. Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев е известен със своите коне, които преди години дори записаха престижни победи в гонки зад граница. Фамозният халф от 80-те години Пламен Гетов също развъжда коне, а съпругата му беше една от най-добрите състезателки по конен спорт в България. С коне е свързано и хобито на бившия аржентински нападател Габриел Батистута, който след края на футболната си кариера стана играч по поло. Шампионът с Левски за 1988 година Росен Крумов развъжда немски овчарки.

Димитър Бербатов е известен не само с уменията си на терена, но с чудесните си умения на художник. Със същото хоби се занимава и белгийският национал Тома Мюние. Още от детските си години десният бек на ПСЖ се е бил отдал на желанието да стане художник. Посещавал е специални уроци, часове по история на изкуството, включително и такива по дизайн и архитектура. Мюние не само може да бъде видят често с четка в ръка, по известните музеи и картинни галерии, но през 2015 година разработи нов дизайн за слънцезащитните тенти на компанията „Wimsol“. С нещо свързано с рисуването се занимава и бившият датски национал Даниел Агер, който е майстор по изработването на татуировки и има собствено студио в родината си.

Като стана дума за изкуство, не малка част от футболистите се занимават с музика. Вратарят на Арсенал Петър Чех е толкова отдаден на свиренето на барабани, че дори направи собствен канал в „You Tube“, където публикува клипове с изпълненията си на популярни песни. Бившият му съотборник в националния отбор на Чехия Томаш Росицки пък свири на китара. Струните дърпа и Славен Билич, който докато беше селекционер на националния отбор на Хърватия дори записа специална песен за участието на тима си на Евро 2008. Добър китарист и участник в музикална група е и треньорът на Левски Славиша Стоянович. Бившият американски национал Клинт Демпси и екснападателят на Англия Анди Коул записват рап песни. Известният с престоя си в Нюкасъл перуанец Норберто Солано пък свири на тромпет и дори участва в група, изпълняваща салса.

Английският национал Тио Уолкът път пише детски книги. До момента има издадени четири. Всички те са на футболна тематика и разказват приключенията на 11-годишния Ти Джей. Прототип на героя е самият автор. Ти Джей е прякор на нападателя на Евертън от детските му години и е свързан с пълното му имо – Тио Джеймс Уолкът. До момента на пазара са излезли „Ти Джей и хеттрикът“, „Ти Джей и дузпата“, „Ти Джей и победният гол“ и „Ти Джей и походът към купата“. Може да звучи нескромно, но самият Уолкът признава, че любимата му детска книга е „Ти Джей и хеттрикът“. Английският национал не е единственият, който пише за деца. С подобни занимания могат да се похвалят Марио Гьотце, Томас Мюлер, Самуел Ето'о и бившият вратар на Арсенал Мануел Алмуния. Последният има и друга страст – Втората световна война. Заради това често може да бъде видят по различи музеи и места, свързани с най-големия военен конфликт в историята на човечеството.

Бившият италиански национал Андреа Пирло и доскорошният играч на Барселона Андрес Иниеста произвеждат собствено вино. Преди години компанията „Nike“ дори произведе специални бутонки за Пирло с цвят на бордо, а на петата беше емблемата на собствената му марка вино „Pratum Coller“. Бившият играч на Интер, Милан и Ювентус произвежда между 15 и 20 000 бутилки годишно. Говори се, че част от договора на Иниеста с японския Висел Кобе е възможността да разпространява своето вино в страната на изгряващото слънце. Бившият германски футболист Мориц Фолц, минал през Арсенал, Фулъм, Уимбълдън и Ипсуич, беше известен сред съотборниците си с готварските си умения. Преди и след мач той често го гощаваше със собственоръчно приготвени торти.

Различни футболисти запълват времето си с игра на други спортове. Робин ван Перси, който ще сложи край на кариерата си в края на сезона, е страстен играч на тенис на маса. Като дете той е тренирал този спорт паралелно с футбола, но след това се е съсредоточил върху преследването на по-голямата топка. Тенисът на маса е голяма любов и за бившия нигерийски национал Джоузеф Йобо. Бившият испански национал Мичел Салгадо кара сърф. Световният шампион с Франция Фабиен Бартез и бившият румънски национал Флорентин Петре, играл за ЦСКА, се отдадоха на рали спорта след края на кариерите си. Докато играеше за Лос Анджелис Галакси Дейвид Бекъм до такава степен се беше сраснал с Холивуд, че заедно с приятелите си Том Круз и Уил Смит посещаваха уроци по фехтовка.

Напълно в стила на модерните времена, много футболисти разпускат с компютърни и електронни игри. Сред най-популярните видеоигри сред звездите на съвременния футбол са „FIFA“ и “Fortnite”. Лионел Меси е сред големите фенове на „FIFA“. Аржентинецът е толкова уверен в силите си, че дори се пуска онлайн срещу най-добрите играчи от цял свят. С джойстик често може да бъдат видяни Деле Али, Хари Кейн, Неймар и Антоан Гризман. Дори начинът, по който френският нападател на Атлетико (Мадрид) празнува головете си, е свързан с видеоигрите. Фирменият му танц с показването на латинската буква „L“ е имитация на „Take the L“ (Приеми поражението) – танцът на един от героите на играта “Fortnite”.

Питате се какво е хобито на Кристиано Роналдо? Преди време португалецът беше признал, че се развлича с игра на бинго. Запалил се в първите си години като играч на Манчестъ Юнайтед. Тогава с посещението на залите усъвършенствал английския си. Друг бивш №7 на Манчестър Юнайтед – Ерик Кантона, който е известен с острия си език, излива словесните си умения на хартия в рима, пишейки поеми. Никой още не е потвърдил, че е чел стихотворение на бившия френски национал, но няма да е изключено в един момент да бъде обявено издаването на стихосбирка на Кантона.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ