Носителят на КЕШ за 1983 година Хамбургер категорично може да обяви 12 май за най-черната дата в историята си. На този ден през 2018 година тимът изпадна за първи път от Бундеслигата. Това стана след 55 години и 1866 мача в германския елит.

На 12 май 2018 година Хамбургер записа успех с 2:1 над Борусия (Мьонхенгладбах), но това не се оказа достатъчно за оцеляването, тъй като в същия момент Волфсбург се наложи с 3:1 над Кьолн. Така се стигна до историческото изпадане.

„Червените шорти“ започнаха новия сезон с надеждата за бързо завръщане в Бундеслигата. Това изглежда беше възможно. Хамбургер зимува на върха във втора дивизия. На 10 март беше постигнат успех с 4:0 над Санкт Паули в градското дерби в 25 кръг. По това време тимът беше втори с три точки аванс пред третия Унион (Берлин) и 12 пред седмия Падерборн.

След това последва серия от осем мача без победа (три равенства и пет загуби). В неделя (12 май 2019 г.) дойде поражението с 1:4 като гост на Падерборн. Така Хамбургер загуби шанс дори за третото място в крайното класиране кръг преди края, тъй като е с три точки зад Унион, който има по-добри показатели в директните двубои. Втори е Падерборн с 57 точки, на една пред берлинчани.

Кьолн е сигурен за Бундеслигата през следващия сезон. Вторият в класирането печели директна промоция, а третият играе плейоф с 16-ия с елита.