"Ботев" (Пловдив) изтегли австрийски съперник за втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. След като елиминираха Либертас от Сан Марино след две победи - 4:0 и 2:0, сега пред "канарчетата" е препятствието Санкт Пьолтен. Тимът играе във втора дивизия на Австрия, като никога не е бил в елита.

Санкт Пьолтен завърши на 4-о място в първенството, но достигна до финала за Купата на страната и по този начин се класира в Лига Европа. В битката за трофея съперникът на "Ботев" отстъпи с 2:4 на Ред Бул Залцбург, който спечели и титлата в Австрия.

Интересен момент е, че "канарчетата" играха контрола срещу Санкт Пьолтен по време на подготвителния си лагер в Австрия това лято. Пловдивчани спечелиха приятелската среща с 4:2, а в срещата се отличи младокът Цветелин Чунчуков, реализирал два гола. Един добави ветеранът Иван Цветков, а Михаел Хубер си отбеляза автогол.

СКН Санкт Пьолтен е основан през юни 2000 г. Клубът е предшественник на ФКН Санкт Пьолтен. Отборът носи името на града, който е столица на провинция Долна Австрия. Населението е около 52 хиляди жители. Градът е разположен в северните Алпи, на брега на река Трайзен, десен приток на Дунав, на 65 километра западно от Виена.

Тимът играе домакинските си мачове на „НВ Арена“ в Санкт Пьолтен. Стадионът е с капацитет 8000 места.

Домакинските фланелки на отбора са изцяло в жълто с жълти чорапи и сини гащета. Резервният екип е изцяло в червено, като само гащетата са черни.

Водещият голмайстор на отбора е Мирнел Садович, който е с австрийски паспорт, но с произход от Босна и Херцеговина. Той е вкарал 13 гола в 37 официални мача. Заради произхода си, има мачове и за младежкия национален отбор на бившата югославска република.

Най-известното име в състава на Санкт Пьолтен е Андреас Добер, който е бивш национал на Австрия и е играл 7 години в Рапид (Виена). Вратарят на съперника на "Ботев" е Кристоф Риеглер, който пък е младежки национал на Австрия.

ТОВА Е САНКТ ПЬОЛТЕН
Пълно име на клуба: Sportklub Niederösterreich St. Pölten
Основан: юни 2000 г.
Стадион: "НВ Арена" - 8000 места
Президент: Готфрид Трьосъл
Треньор: Херберт Гагер
 
УСПЕХИ
Финалист за Купата на Австрия -
1 път (сезон 2013/2014)
Дебют в европейските клубни турнири - сезон 2014/2015 - Лига Европа