Актуалният световен шампион Франция обърна четирикратния първенец на планетата Германия с 2:1 в среща от група 1 на Лига „А" в новия турнир на УЕФА - Лига на нациите. Тони Кроос (14-дузпа) даде аванс на гостите, но Антоан Гризман (62, 80-дузпа) направи пълен обрат. През септември двата тима бяха завършили 0:0 на немска земя, а сега „петлите“ продължиха кризата на Бундестима и сбъднаха най-големия му кошмар. Никога в историята отборът на Германия не бе допускал шест загуби в рамките на една календарна година – баланс за 2018 година до момента (3 победи, 2 равенства и 6 поражения).

Срещата на „Стад дьо Франс“ започна динамично с положения и пред двете врати, но защитите на двата тима се справиха с центрирания на Килиан Мбапе за домакините и Лерой Сане за гостите.

Тони Кроос (14-дузпа) даде преднина за Бундестима, след като съдията отсъди 11-метров наказателен удар за игра с ръка на Преснел Кимпембе. Пет минути след това гостите имаха страхотна възможност да удвоят аванса си, но Лорис се намеси добре, както и в 24-ата минута при нов удар към вратата му.

„Петлите“ надигнаха глави едва към края на полувремето, като първо в 40-ата минута Гризман даде хитър пас към бързия Мбапе, но малко не достигна на младия нападател на ПСЖ да отклони топката във вратата на Мануел Нойер. В последните секунди на първата част пък Олиивие Жиру пропусна с неточен удар.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

След почивката домакините заиграха по-добре, но в 52-ата минута Нойер спаси с вещина шут на Мбапе. Французите активн търсеха изравняването и го постигнаха чрез Антоан Гризман (62), разписал се с глава след центриране на Люка Ернандес.

Германците отвърнаха с удар на Гнабри 67-ата минута, довел до нова блестяща намеса на Лорис. В 78-ата минута пък Пол Погба шутира силно, но топката рикошира от тялото на Мбапе. Две минути след това световните шампиони направиха пълен обрат. Антоан Гризман (80-дузпа) бе точен от бялата точка, а нарушението за наказателния удар бе извършено от Матс Хумелс срещу Блес Матуиди.

Домакините можеха да запишат и по-изразителен успех, но две минути преди края Нойер спаси изстрел на резервата Усман Дембеле.

Така Франция остана лидер в групата с 4 точки, а Германия е на последното място без победа и с една точка. Втори е Холандия с 4 точки и мач по-малко. Бундестимът може и да изпадне от Лига А на турнира, ако в последния си мач не победи „лалетата“ на 19 ноември. Преди това обаче те трябва да не са спечелили срещу „петлите“ на 16 ноември.

ЛИГА НА НАЦИИТЕ - ГРУПИ, ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНИЯ