Швейцария се класира на четвърто поредно световно първенство след 0:0 в реванша от баражите срещу Северна Ирландия. Така след успех в първия двубой с 1:0 швейцарците стигнаха до световните финали.

Решаваща и в двете битки от баражите се оказа изключително спорната дузпа в първия мач, която отсъди румънският рефер. Тогава след удар топката срещна прилепената до тялото ръка на Кори Евънс, но съдията даде дузпа, която на практика класира Швейцария на Световното.

Гостите от Северна Ирландия започнаха доста агресивно на тежкия терен в Базел, който бе подгизнал от проливния дъжд, изсипал се през деня. В четвъртата минута Брънт отправи хубав удар от 25 метра, но Зомер изби. Само две минути след това и домакините бяха близо до гола, след като Сеферович засече отблизо с глава центриране на Шакири, но прати топката встрани от вратата. В деветата минути Макоули подложи крак и изчисти пред голлинията нещо средно между центриране и удар на Джемайли, който се беше озовал пред Макгавърн. В 25-ата минута Шакири проби добре отдясно и стреля в близкия ъгъл, но Макгавърн успя да избие в корнер.

Веднага след подновяването на играта Хюз блкира много опасен удар на Цубер - нова пропиляна възможност от швейцарците. Силен изстрел на Родригес от далечна дистанция пък премина встрани от вратата. В 54-ата минута северноирландците пропуснаха най-добрата си възможност до момента. Уорд центрира отдясно, а Уошингтън засече с глава, но топката профуча опасно близо, но встрани от далечната греда. В 91-вата минута Родригес, който вкара гола в първия двубой, изчисти буквално от голлинията удар с глава на Джони Еванс.