Собственикът на Манчестър Сити Шейх Мансур е най-богатият човек в британския футбол, твърди проучване на сп. “FourFourTwo”.
 
Богатството на Шейх Мансур, член на семейство Ал Нахиян, което управлява Абу Даби, се изчислява на 20 милиарда паунда. Той инвестира над 300 милиона паунда откакто купи “гражданите” през 2008 г. и това върна клуба в евротурнирите след дълги години пауза.
 
Според класацията на второ място е акционерът Алишер Усманов. Руснакът вече има 12,4 милиарда паунда и е изпреварил притежателя на дял в КПР Лакшми Митал (11,8 милиарда). Четвърти е собственикът на Челси Роман Абрамович, който в сравнение с миналата година е повишил с 2,9 милиарда паунда и вече има 10,3 милиарда.
 
Малкълм Глейзър, който притежава Манчестър Юнайтед, има 1,64 милиарда паунда и се нарежда на девето място. Новият собственик на Ливърпул Джон Хенри е най-високо класираното ново лице в ранглистата. Той е 20-и с 600 милиона паунда.
 
Най-скъпият футболист е Дейвид Бекъм. Той е на 42-о място със 135 милиона паунда. Майкъл Оуен е втори сред действащите играчи (66-и с 40 млн.), а Рио Фърдинанд е 72-ри с 36 милиона паунда.
 
Селекционерът на националния отбор на Англия Фабио Капело е на първо място сред треньорите в класацията. Той е 70-и с 38 милиона паунда. Сър Алекс Фъргюсън е на 83-о място с 27 милиона. Арсен Венгер дели 92-а позиция с 20 милиона паунда./БЛИЦ
 
КЛАСАЦИЯТА ТОП 100 НА БОГАТАШИТЕ В БРИТАНСКИЯ ФУТБОЛ - ТУК